De ingrediënten voor dit recept zijn berekend voor vier personen. De voorbereidingstijd bedraagt 20 minuten, de bereidingstijd ongeveer 30 minuten.
1. Voorbereiding
Vel van filets met scherp mesje in ruitpatroon inkruisen. Buitenste randjes van vel afsnijden. Kersen afgieten. 3/4 deel van kersen halveren, rest bewaren voor garnering.
2. Saus bereiden
In pan afgesneden reepjes vel ca. 3 minuten zachtjes bakken. Sjalot en halve kersen ca. 2 minuten zachtjes meebakken. Bier en cherrybrandy erbij schenken en aanbaksels losroeren. Fond toevoegen en op hoog vuur tot helft inkoken. Saus door zeef gieten en laten afkoelen.
3. Filets bakken
Filets bestrooien met zout en peper. Koekenpan met anti-aanbaklaag verhitten. Filets op velkant ca. 5 minuten bakken, keren en nog ca. 3 minuten bakken. Filets in aluminiumfolie wikkelen.
4. Tenslotte...
Boter in blokjes snijden. Intussen saus opnieuw verwarmen. Van vuur af boter met garde door saus kloppen. Hele kersen toevoegen en saus enkele seconden zachtjes verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Filets in dunne plakjes snijden en over vier warme borden verdelen. Saus erover schenken. Serveren met gebakken krielaardappelen en bruine champignons.
De kersen en het kriekenbier geven dit gerecht een fris-zoete smaak. Bij dit gerecht kunt u het beste hetzelfde kriekenbier drinken als is toegevoegd tijdens de bereiding. Een wijntje kan natuurlijk ook. Een frisse lichtzoete wijn of een fruitige rosé past er ook prima bij.