Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Screenshot maken op je Mac, iPhone & andere Apple devices.

Screenshot maken op je Mac, iPhone & andere Apple devices.
Omschrijving

De snelfuncties voor het maken van een screenshot op je mac, Ipad of Iphone: waar zitten ze ook alweer? In deze instructie worden de sneltoetsen (keyboard shortcuts) besproken voor het maken van printscreens op je Apple device, te beginnen met je Mac. Voor het maken van een printscreen -overigens ook wel schermafbeelding, printscreen, screendump of schermafdruk genoemd- op je iPad, iPod of iPhone, vind je verderop in de instructie de uitleg.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Printscreen hele scherm

Gebruik hiervoor de snelfuncties 'Command + shift + 3'. Druk deze tegelijkertijd in. Je hoort een geluidje dat het screenshot gemaakt is. De screenshot verschijnt nu op je bureaublad.

2. Printscreen deel van het scherm

Druk de toetsen 'Command + shift + 4' tegelijkertijd in. Je krijgt dan een selectietool te zien. Met dit selectiegereedschap kun je een deel van het scherm selecteren door met je muis een vlak op het scherm te slepen. Wederom wordt het deel dat je hebt geselecteerd na het loslaten van je muis gekopieerd en opgeslagen op je bureaublad.

3. Venster selecteren

Wil je alleen een bepaald venster selecteren, dan kun je ook weer de 'Command + shift + 4' toetsen hiervoor gebruiken. In plaats van dat je vervolgens je muis gebruikt, klik je dan op de spatiebalk. Er verschijnt nu een fototoestel waarmee je kunt aangeven van welk vlak je een screenshot wilt maken. Heb je meerdere vensters open dan kun je ook tussen vensters switchen.
Ook deze schermafbeelding verschijnt op je bureaublad.

4. Screenshot maken iphone / ipad / ipodTouch

In iOS kun je ook heel makkelijk een screenshot maken. Zowel voor de Iphone, de Ipad en de Ipod is dit op dezelfde manier. Druk hiervoor de powerknop (bovenaan je toestel) en de homebutton (centraal beneden voorop je apparaat) tegelijkertijd in. Je hoort nu ook weer een klik waaraan je kunt afleiden dat de schermafbeelding is gemaakt.
De afbeelding kun je terugvinden in de foto-app.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!