Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid01

Redactielid01
Heeft 61 instructies gemaakt

Hoe kun je een printscreen maken in Windows?

Hoe kun je een printscreen maken in Windows?
Omschrijving

Hoe maak je een printscreen (screenshot) in Windows? De snelfuncties hiervoor worden uitgelegd in deze stapsgewijze instructie. Je leert hoe je een screenshot moet maken op je pc van je hele scherm, hoe je een printscreen moet maken van een venster of programma of van een deel van je scherm. Ook wordt uitgelegd hoe je de printscreen moet plakken als je deze wilt toevoegen in een e-mail of wilt bewerken in een Word document of programma als Paint. In dit voorbeeld is de versie van Windows 10 gebruikt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Printscreen met de printscreen knop

De eerste en gemakkelijkste manier om in Windows een printscreen te maken, is via de zogenaamde 'Printscreen knop'. Met de printscreen knop maak je een screenshot van het hele scherm. Deze knop bevindt zich veelal rechtsboven op het toetsenbord, afhankelijk van het toetsenbord en type pc dat je gebruikt. Vaak is de knop afgekort tot prt sc(n) of staat de volledige naam printscreen erop vermeld.

2. Hoe moet je de printscreen plakken en opslaan?

Zodra je op de printscreen knop gedrukt hebt, is de printscreen gemaakt. Je kunt de printscreen nu ergens plakken. Dit kan bijvoorbeeld in een Microsoft Office Word bestand, Paint of in een e-mail. In al deze programma's kun je 'Ctrl' ingedrukt houden en op 'v' drukken om de printscreen te plakken. Je hebt daarna de mogelijkheid om de screenshot in Paint of in Word eventueel nog te bewerken. Als je tevreden bent, druk je op 'opslaan als' om de printscreen op te slaan.
Printscreens worden in Windows niet automatisch opgeslagen op je pc. Ze worden bewaard in het geheugen van je computer zodat je ze kunt plakken in een bestand naar keuze. Dit bestand kun je vervolgens opslaan op een locatie naar keuze. Het is dus noodzakelijk dat je de screenshot eerst ergens plakt en om deze vervolgens te kunnen opslaan als je de printscreen wilt bewaren.
Het automatisch opslaan van een schermafbeelding op je pc, kan wel door de (snel)toetsencombinatie Windows + Printscreen te gebruiken. Houd beide toetsen ingedrukt en de printscreen wordt opgeslagen in de map Schermopnamen (te vinden onder 'Afbeeldingen' in de Verkenner).

3. Printscreen maken van een venster

Je kunt ook alleen een printscreen maken van een venster in een programma. Op deze printscreen wordt dan niet je gehele scherm weergegeven maar de onderste balk (de start knop en de snelkoppelingen onderin je scherm) wordt niet getoond in de schermafbeelding.
Houd hiervoor eerst 'Alt' ingedrukt en druk dan op 'prt sc(n)', de printscreen knop. Je kunt daarna weer de afbeelding op dezelfde manier als onder stap 2 ergens plakken en opslaan.

4. Printscreen maken met het Knipprogramma van Windows

Wil je een printscreen maken zonder printscreen knop? Met het Knipprogramma van Windows kun je een printscreen maken van een gedeelte van het scherm. Je kunt het Knipprogramma openen door het op te zoeken in de lijst van programma's. Om de lijst van programma's te zien, druk je op de windows start knop (links onderaan het scherm). In de zoekbalk kun je zoeken naar 'Knipprogramma'.
Je kunt het Knipprogramma ook openen met sneltoetsen. Druk eerst op 'Alt', houd deze ingedrukt en druk tegelijkertijd op 'Shift'. Houd beide toetsen ingedrukt en druk daarna op 's'. Het Knipprogramma opent zich en je kunt zelf een gedeelte van je scherm selecteren voor de printscreen. Dit wordt opgeslagen op het klembord van het Knipprogramma. Je kunt dit ook weer plakken in de eerder genoemde programma's. Printscreen maken met het Knipprogramma van Windows

5. Screenshot gemaakt

Op deze 3 manieren kun je een printscreen (screenshot) maken in Windows en deze verder bewerken, opslaan of als bijlage toevoegen aan je e-mail. Veel succes met het maken van de schermafbeelding.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!