Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je averechte steken breien? Averecht breien.

Omschrijving

Averechts breien is het tegenovergestelde van recht breien. Volg de breiles in het filmpje om te leren hoe je moet breien met averechtse steken. Wil je ook leren recht breien, bekijk dan het daarbij behorende filmpje. Breien staat weer volop in de belangstelling en is een trendy, creatieve bezigheid van nu. Ook in het huidige modebeeld zie je veel gebreide kleding. En wat te denken van gebreide kerstballen? Kortom breien is een trendy hobby waar je veel leuke dingen mee kunt doen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De steken opzetten

Bekijk voor het leren opzetten van de steken de video 'Hoe moet je breisteken opzetten? De basis van het breien.'

2. Hoe moet je de breinaalden vasthouden?

Houd de breinaald waarop de opzetsteken zitten in je linkerhand en de andere, lege naald, in je rechterhand. De draad waar de kluwen aan zit, de werkdraad, zit rechts.

3. De eerste steek: de kantsteek

Steek de rechter breinaald van rechts naar links in de eerste opzetsteek. Laat de steek daarna zonder verder iets te doen afglijden op de lege naald. Je brengt dus de steek alleen maar over van de linker- naar de rechter breinaald, het zogenoemde afhalen.
Van elke naald die je breit haal je steeds de eerste steek af. Aan de zijkanten ontstaan dan een soort stevige knoopjes waarmee je de naden van het breiwerk later gemakkelijk kunt dichtmaken.

4. De volgende steken averecht breien

Houd de draad vóór het werk en steek van rechts naar links de naald in de steek. Sla de draad van voren naar achteren over de punt van de rechter breinaald en haal de omgeslagen draad door de steek. Laat de steek afglijden op de rechter naald en trek de draad iets aan. Brei zo de naald uit.
Trek de draad niet te strak aan!

5. Toeren breien

Als je alle steken hebt gebreid, een toer genoemd, keer je het breiwerk om en brei je de volgende toer.

6. De tricotsteek

Brei afwisselend steeds 1 toer recht aan de goede kant van het breiwerk, de heengaande toer, en 1 toer averecht aan de achterkant, de teruggaande toer. Aan de goede kant zie je de V-vormen van de rechte steken en aan de achterkant de liggende lusjes van de averechte steken. Je hebt nu een breiwerk in tricotsteek.

7. Het breiwerk afkanten

Als je aan het eind van je breiwerk bent gekomen, moet je de steken afkanten.
Brei de eerste twee steken. Steek met je linker naald in de eerst gebreide steek op de rechter naald en haal deze over de tweede gebreide steek heen. Brei de volgende steek en haal de vorige (tweede) gebreide steek hier weer overheen. Ga zo door tot er nog één steek over is. Knip de draad af op een lengte van ongeveer 10 cm. Trek de laatste steek op tot een lus, steek de draad erdoor en trek deze aan.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!