Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 378 instructies gemaakt

Babysokjes breien met twee naalden en twee kleuren wol.

Omschrijving

Babysokjes breien is heel leuk om te doen. Hoe je lieve sokjes voor je baby kunt breien met twee naalden en twee kleuren wol, kun je leren in deze instructievideo. Het breipatroon van de babysokjes is niet moeilijk en de sokjes zijn snel klaar. Zelfgebreide babysokjes zijn niet alleen leuk voor je eigen kindje, maar ook leuk als kraamcadeau en als persoonlijk cadeau voor in de kraammand. Succes met breien!

Handleiding
Benodigdheden
  • Sokje voor baby van 3-6 mnd:
  • 2 breinaalden zonder knop, no. 3
  • 2 bollen wol, verschillende van kleur, Phildar Impact 3.5 of soortgelijk
  • centimeter
  • schaar
  • dikke stompe naald

1. Een boordje breien in boordsteek

Zet 26 steken op en brei daarna in boordsteek (2 recht, 2 averecht) een boordje van 8 centimeter hoog.
Op onze site vind je in de categorie/439-Breien instructievideo’s voor steken opzetten, recht- en averecht breien.

2. In tricotsteek verder breien

Brei, als het boordje lang genoeg is, zes naalden door in tricotsteek (rechte steken heen en averechte steken terug).

3. Half hieltje breien: de eerste 8 steken

Brei met de andere kleur wol de eerste 8 steken recht en knip daarna de draad van de eerste kleur ruim af. Laat de volgende 18 steken op de naald staan (in de wacht) en brei met de eerste 8 steken averecht terug.
Brei, om de nieuwe kleur goed aan te hechten, de eerste 3 steken met een dubbele draad (video 1.33 – 1.46).
Bekijk ook eens op onze site de video ‘Wanneer en hoe kun je bij het breien overgaan op een nieuwe bol of streng garen ?’.

4. Steken in de wacht zetten

Brei in de volgende toer 7 steken recht en laat de laatste (= achtste) steek, bij de andere 18 steken op de naald staan. Brei weer averechts terug. Zet nog vier keer van iedere toer rechte, de laatste steek in de wacht, tot je 3 steken over hebt. Eindig met een toer averecht.

5. Steken opnemen

Pak nu in iedere toer rechte weer een steek erbij, totdat je weer 8 steken op je naald hebt staan. Dus 1e naald: 3 steken recht, plus een vierde die in de wacht stond, is 4 steken totaal. Averecht terug en in de rechte toer weer een steek erbij enz. Eindig met een toer averecht en knip daarna de draad af.

6. Andere helft hieltje breien

Brei nu aan de andere kant van de 18 steken in de wacht, het andere halve hieltje. Begin met de eerste 8 steken averecht breien, dan recht terug en daarna in iedere toer averecht steeds de laatste steek in de wacht zetten, tot je 3 steken over hebt. Eindig met een toer recht.
Er blijven dus nog 10 steken van het begin, in de wacht staan!

7. Steken opnemen

Pak nu in iedere toer averecht weer een steek erbij, tot er weer 8 steken op je naald staan. Dus 1e naald: 3 steken averecht plus een vierde die in de wacht stond, is 4 steken totaal. Recht terug en in de averechte toer weer een steek erbij enz. Eindig met een toer recht en knip daarna de draad af.

8. Van kleur wol wisselen

Wissel weer van kleur wol en brei met de steken van de twee halve hieltjes en de 10 steken in de wacht, dus 26 steken totaal, 4 centimeter in tricotsteek.

9. Het teentje breien (video 6.00 -8.25)

Wissel van kleur en brei het teentje in dezelfde kleur wol, als het hieltje. Begin direkt in de eerste naald met minderen.

10. Eerste naald

Brei 5 steken recht, met daarna een enkelvoudige overhaling. Hierna 2 steken samen breien en vervolgens 8 steken recht. Dan weer een enkelvoudige overhaling en daarna weer 2 steken samen breien. Brei hierna de naald recht uit en vervolgens de teruggaande naald averecht.

11. Enkelvoudige overhaling

Zet de eerste steek van de mindering zonder hem te breien, over op de andere naald (steek afhalen). De volgende steek breien en daarna de afgehaalde steek over deze gebreide steek halen.

12. De volgende toeren

Herhaal de enkelvoudige overhaling vier keer, steeds in de rechte naald. Op het eind heb je dan in totaal 14 steken over.
Herhaal alleen de enkelvoudige overhaling. Brei dus geen steken meer samen!

13. De draad afknippen

Knip de draad ruim af. Steek de draad in de naald, rijg zo veel mogelijk steken op de naald (video 8.42) en haal de draad door de steken. Herhaal dit tot alle steken op zijn en trek daarna de draad stevig aan.
Trek de draad ook weer niet té hard aan, want dan trek je het breiwerk uit model!

14. Sokje dichtnaaien

Naai het sokje aan de binnenkant dicht. Hecht de draden goed af door ze met de naald helemaal weg te steken in het breiwerk. Keer het sokje om, vouw het boordje dubbel en klaar is je eerste sokje. Brei nu op dezelfde manier het tweede sokje.
Versier de sokjes met een strik, borduursel, of (gebreid) bloemetje; rijg een koordje of lint door het sokje; neem voor een extra leuk effect gemêleerde wol.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!