Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 378 instructies gemaakt

Babymutsje breien in ribbelsteek. Makkelijk breipatroon.

Omschrijving

Een schattige, warme babymuts kun je zelf snel en makkelijk breien met een rechte steek. Kies voor deze gebreide baby muts met ribbeleffect een leuke kleur wol en maak het extra vrolijk, door het te versieren met kwastjes bovenop. Het breipatroon van dit mutsje is niet moeilijk en ook geschikt voor beginners. Als je de instructievideo bekijkt, leer je stapsgewijs hoe je het baby mutsje moet breien. In de geschreven handleiding onder de video kun je het patroon nalezen.

Handleiding
Benodigdheden
  • voor maat 56 (kleinste maat):
  • 2 breinaalden no. 3,5
  • 1 bol breiwol bijv. Phildar Impact 3.5
  • restje of bol wol in contrasterende kleur
  • dikke, stompe naald (wolnaald)
  • schaar
  • centimeter
  • visitekaartje of kartonnetje in dit formaat

1. Steken opzetten en recht breien

Zet 84 steken op en brei met een rechte steek tot een lengte van 10,5 cm.
Let op! Je breit het hele mutsje met een rechte steek (ribbelsteek)!
Op onze site vind je ook de handige instructies ‘Hoe moet je breisteken opzetten?’ en ‘Hoe kun je rechte steken breien?’.

2. Steken minderen: eerste dubbele mindering

Als je breiwerk de goede lengte heeft, kun je gaan minderen. Nadat je de eerste 20 steken van de naald waarin je gaat minderen hebt gebreid, brei je de daaropvolgende 3 steken samen. Brei daarna de naald verder tot je nog 23 steken ( 20 plus 3) op de andere naald over hebt. Weer 3 steken samen breien en daarna de naald uit (= 20 steken). Brei hierna vier naalden recht.
Een mindering betekent 3 steken samen breien!
De volgende mindering is vier naalden hoger. Dus eerst vier naalden recht breien voor je met de volgende mindering begint!

3. Tweede dubbele mindering

Brei nu de eerste 18 steken recht en daarna de mindering. Brei de naald verder tot je nog 21 steken (18 plus 3) over hebt. Brei weer 3 steken samen en daarna de naald uit met de resterende 18 steken. Brei hierna weer vier naalden recht.

4. Derde dubbele mindering

Brei deze minderingen ná de eerste 17 steken en vóór de laatste 17 steken. Brei hierna 2! naalden recht en begin dan met de volgende mindering.
Let op! Brei na de derde mindering 2 naalden recht in plaats van 4!

5. De volgende 5 dubbele minderingen

Brei deze minderingen achtereenvolgens ná de eerste en vóór de laatste 16 steken, 15 steken, 14 steken, 13 steken en 12 steken. Brei na iedere naald waarin je hebt geminderd, eerst twee naalden recht alvorens met de volgende mindering te beginnen.
Deze minderingen zijn steeds 2 naalden hoger. Dus tussen de naalden waarin je mindert, brei je steeds 2 naalden recht!

6. Muts afkanten

Brei de eerste twee steken. Steek met de linker naald in de eerst gebreide steek op de rechter naald en haal deze over de tweede gebreide steek heen. Brei de volgende steek en haal de vorige (tweede) gebreide steek hier weer over heen. Ga zo door tot er nog één steek over is. Knip de draad af, met voldoende lengte om de naad van het mutsje mee dicht te naaien. Trek de laatste steek op tot een lus, steek de draad erdoor en trek deze aan.
Zorg bij het afknippen van de kluwendraad dat je voldoende lengte overhoudt, om de naad mee dicht te naaien!

7. Naden dichtnaaien

Vouw de zijkanten van het mutsje naar elkaar toe (video 4.21), naai het mutsje dicht en keer het om. Steek de draadeinden weg in de rand van het het breiwerk!
Vergeet niet ook de bovenkant van het mutsje dicht te naaien!

8. Kwastje maken (video 5.27 – 6.25)

Knip een draadje wol af en leg deze langs de bovenkant van het kartonnetje. Wind daarna de kluwendraad een aantal keren strak om het karton en de draad heen.

9. Kwastje openknippen

Trek de draad, die langs het kartonnetje ligt, strak om de gewikkelde draden heen en leg er een knoopje in (video 5.47). Knip de kluwendraad op lengte af en de gewikkelde draden aan de onderkant open. Verwijder het kartonnetje.

10. Draden samenbinden

Pak de draden samen en bind er iets vanaf de bovenkant een draadje strak omheen. Laat de uiteinden van dit draadje naar beneden vallen in het kwastje.

11. Tweede kwastje maken

Maak op dezelfde manier als het eerste, nog een tweede kwastje.

12. Kwastjes vastzetten (video 6.29 – 6.59)

Gebruik voor het vastzetten van het kwastje de twee samengeknoopte begindraden. Steek beide draden door de naald. Steek de naald op de hoek van het mutsje naar binnen toe en zet het kwastje aan de binnenkant vast. Bevestig daarna op dezelfde manier het tweede kwastje op de andere hoek.
Gebruik meerdere kleuren wol voor een kleurrijk kwastje.
Kies leuke kleurtjes garen en brei, voor een mooi geheel, ook nog snel een bijpassend dasje.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!