Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Babymutsje breien in ribbelsteek. Makkelijk breipatroon.

Babymutsje breien in ribbelsteek. Makkelijk breipatroon.
Omschrijving

Een schattige, warme babymuts kun je zelf snel en makkelijk breien met een rechte steek. Kies voor deze gebreide baby muts met ribbeleffect een leuke kleur wol en maak het babymutsje extra vrolijk, door het te versieren met kwastjes bovenop. Het breipatroon van dit mutsje is niet moeilijk en ook geschikt voor beginners. Met deze brei instructie leer je stapsgewijs hoe je het babymutsje moet breien en hoe je twee leuke kwastjes als versiering voor op het mutsje kunt maken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • voor maat 56 (kleinste maat):
  • 2 breinaalden no. 3,5
  • 1 bol breiwol bijv. Phildar Impact 3.5
  • restje of bol wol in contrasterende kleur
  • maasnaald (dikke, stompe naald)
  • schaar
  • centimeter
  • visitekaartje (of een kartonnetje van dit formaat)
Het babymutsje dat je hier gaat breien, heeft als eindresultaat twee hoekjes aan de bovenkant van het mutsje waarop aan ieder hoekje een kwastje is genaaid als versiering.

1. Steken opzetten en recht breien

Zet 84 steken op en brei met een rechte steek tot een lengte van 10,5 cm.
Let op! Je breit het hele mutsje met alleen een rechte steek (ribbelsteek).
Op onze site vind je ook de handige instructies Hoe moet je breisteken opzetten? en Hoe kun je rechte steken breien?.

2. Steken minderen: de 1e dubbele mindering

Als je breiwerk de goede lengte heeft, kun je gaan minderen. Nadat je de eerste 20 steken hebt gebreid, brei je de volgende 3 steken samen. Brei daarna de naald verder tot je nog 23 steken over hebt. Dan weer 3 steken samen breien en daarna de naald uit breien met de laatste 20 steken. Brei hierna 4 naalden recht.
Een mindering betekent steeds 3 steken samen breien.
De volgende mindering is 4 naalden hoger. Dus eerst 4 naalden recht breien voor je met de volgende mindering begint.

3. De 2e dubbele mindering

Brei nu de eerste 18 steken recht en daarna de mindering, dus weer 3 steken samen. Brei de naald verder tot je nog 21 steken over hebt. Brei weer 3 steken samen en daarna de naald uit met de resterende 18 steken. Brei hierna weer 4 naalden recht.

4. De 3e dubbele mindering

Brei nu de eerste 17 steken recht en daarna 3 steken samen. Brei de naald verder tot je nog 20 steken over hebt en brei weer 3 steken samen. Brei vervolgens de naald weer uit met de overgebleven 17 steken.
Brei hierna 2 naalden recht, voordat je weer gaat minderen. Let op, dit wijkt dus af van de voorgaande stappen, waarbij je 4 naalden recht hebt gebreid tussen de minderingen.

5. De volgende 5 dubbele minderingen

Brei deze minderingen achtereenvolgens na en voor het breien van de eerste en de laatste 16 steken, 15 steken, 14 steken, 13 steken en 12 steken. Brei steeds na iedere naald waarin je hebt geminderd, eerst 2 naalden recht voordat je met de volgende naald met minderingen begint.
De minderingen zijn steeds 2 naalden hoger. Dus tussen de naalden waarin je mindert, brei je steeds 2 naalden recht.

6. Het babymutsje afkanten

Brei de eerste 2 steken recht. Steek daarna met de linkernaald in de 1e gebreide steek op de rechternaald en haal deze over de 2e gebreide steek heen. Brei dan de volgende steek en haal de vorige (2e) gebreide steek weer over de laatst gebreide steek heen. Ga zo door tot er nog 1 steek op je breinaald over is. Knip de werkdraad af, met voldoende lengte om de naad van het mutsje mee dicht te naaien. Trek de laatste steek op tot een lus, steek de draad erdoor en trek deze aan.
Let op dat je de draad niet te kort afknipt.

7. De naden van het babymutsje dichtnaaien

Vouw de zijkanten van het mutsje naar elkaar toe en naai het babymutsje dicht. Steek de draadeinden weg in de rand van het het breiwerk en keer het mutsje om.
Vergeet niet om ook de bovenkant van het babymutsje dicht te naaien.

8. Een kwastje maken voor op het babymutsje

Knip een draadje wol af in de lengte van de bovenkant van het visitekaartje. Leg de draad recht langs de bovenkant van het kaartje en wind de draad van de bol wol een aantal keren verticaal strak om het kaartje heen.

9. Het kwastje openknippen

Pak de 2 uiteinden van de draad die langs het kaartje ligt, trek de draad strak om de verticaal gewikkelde draden heen en leg er een knoopje in. Met de einden van deze draad kun je straks het kwastje op het mutsje naaien. Knip de werkdraad waarmee je de kaart hebt omwikkeld op lengte af en knip de gewikkelde draden aan de onderkant open. Verwijder hierna het kaartje.

10. De draden van het kwastje samenbinden

Pak de verticale draden samen en bind er iets onder de bovenkant een draadje wol strak omheen. De losse einden van de draad laat je daarna tussen de overige draden van het kwastje naar beneden hangen.

11. Een 2e kwastje maken

Herhaal bovenstaande stappen en maak op dezelfde manier als het 1e kwastje, nog een 2e kwastje als versiering voor op het babymutsje.

12. De kwastjes vastzetten op het babymutsje

Gebruik voor het vastzetten van ieder kwastje de 2 einden van de begindraad waarmee je de draden in stap 9 hebt samengebonden. Steek de draad door de naald en steek de naald op de hoek van het mutsje naar binnen toe. Zet het kwastje aan de binnenkant vast. Bevestig op dezelfde manier het 2e kwastje op de andere hoek aan de bovenkant van het babymutsje.
Gebruik meerdere kleuren wol voor een kleurrijk kwastje.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!