Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Kabels leren breien naar links en naar rechts.

Omschrijving

Met behulp van deze instructievideo kun je een kabel naar links en naar rechts leren breien met een kabelnaald als hulpmiddel. De brei-instructies zijn niet moeilijk te volgen en uit te voeren in iedere gewenste breisteek. Zo’n breiwerk met kabels is erg leuk, voor bijvoorbeeld een trendy woonkussen of een stoere sjaal. Onder de video vind je deze brei-instructie voor het breien van kabels geschreven. Veel plezier alvast met het resultaat!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
In de video worden zowel de kabel als de rest van het breiwerk gebreid met de tricotsteek. Dat wil zeggen: rechte steken aan de voorkant (heengaande toer) en averecht steken aan de achterkant (teruggaande toer) van het breiwerk. Vergeten hoe dit ook al weer ging? Bekijk dan even snel de instructies ‘Hoe kun je rechte steken breien? en ‘Hoe kun je averechtse steken breien?’.
In deze instructie beginnen we aan de voorkant van het breiwerk met een kabel naar rechts, 6 steken breed.

1. De kabel accentueren

Bepaal op welke plaats(en) in het breiwerk je de kabel wilt gaan breien. Brei rechte steken tot 1 steek voor de kabel en brei dan 1 steek averecht. Dus stel je wilt na 10 steken een kabel breien, brei dan eerst 9 steken op de breinaald recht en daarna 1 steek averecht. Brei na de averecht steek met de volgende 6 steken de kabel.
Met de averecht steek accentueer je de gebreide kabel en komt deze mooier uit in het breiwerk.

2. Een kabel naar rechts breien

Zet de eerste 3 steken van de kabel op de kabelnaald. Om de kabel naar rechts te breien, plaats je de kabelnaald voor je breiwerk. Je laat dus de kabelnaald losjes aan de voorkant van je breiwerk hangen.
Brei nu de volgende 3 steken die op de breinaald staan recht.
Hierna brei je de 3 steken die op de kabelnaald staan recht. Deze steken kruisen aan de voorkant van je breiwerk nu de eerder gebreide 3 steken. Hiermee is de kabel naar rechts gebreid.
Brei vervolgens weer 1 steek averecht en daarna met een rechte steek verder tot aan de volgende kabel of tot het eind van de naald. Een kabel naar rechts breien
Steek om de breisteken op de kabelnaald te zetten, de kabelnaald gewoon door de steken op de breinaald en haal ze dan van de breinaald af.
Je kunt om de steken die je op de kabelnaald hebt gezet te breien, deze ook weer van de kabelnaald afhalen en in de goede volgorde terugplaatsen op de breinaald. Dit breit misschien wat makkelijker.

3. De volgende 3 toeren breien

Brei hierna nog 3 toeren, te beginnen met 1 toer averecht terug. Daarna nog 1 heengaande en 1 teruggaande toer, waarin je de steken breit zoals deze zich voordoen, recht of averecht.
Begin met een nieuwe kabel altijd aan de voorkant van je breiwerk!

4. Een kabel naar links breien

Brei eerst weer een aantal steken recht en de laatste steek voor de kabel averecht. Zet hierna de eerste 3 steken van de kabel weer op de kabelnaald, maar plaats nu de kabelnaald achter je breiwerk. Je laat de kabelnaald dus aan de achterkant van je breiwerk hangen.
Brei de volgende 3 steken op de breinaald weer recht en daarna de 3 steken op de kabelnaald. De steken kruisen nu achter je breiwerk langs en de kabel draait naar links.
Brei ook nu weer 1 steek na de kabel averecht en daarna met een rechte steek verder. Een kabel naar links breien
Bij de kabel naar links laat je dus de kabelnaald achter je breiwerk hangen, in tegenstelling tot de kabel naar rechts, waarbij je de kabelnaald voor het breiwerk laat hangen.

5. De overige 3 toeren breien

Brei met averecht steken de teruggaande toer en daarna in de volgende 2 toeren de steken weer breien zoals deze zich voordoen, recht of averecht. Laat daarna de kabel weer de andere kant opdraaien door stap 1, 2 en 3 te herhalen. Succes met breien! De overige 3 toeren breien
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!