Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 377 instructies gemaakt

Hoe kun je snel een warme col sjaal breien?

Omschrijving

Een warme sjaal, zoals een colsjaal, is onontbeerlijk in de winter. Zo’n modieuze sjaal is niet alleen warm, maar ook makkelijk draagbaar en leuk. Nog leuker is het om de shawl zelf te breien met rechte en averechte steken. In de instructievideo kun je zien hoe je de sjaal moet breien. In de geschreven handleiding hebben we het eenvoudige breipatroon nog even kort voor je opgeschreven samen met de benodigdheden en wat tips.

Handleiding
Benodigdheden
  • set breinaalden no. 12
  • 1 bol breiwol à 150 gram, ca.120 m (bijv. Scheepjeswol Laura)
  • schaar
  • maas- of stopnaald

1. Steken opzetten

Begin met het opzetten van in totaal 70 steken.
Ben je vergeten hoe het opzetten van steken ook al weer precies moet, bekijk dan even op onze site de instructie ‘Hoe kun je steken opzetten?’.

2. De eerste toer breien

Brei 2 steken recht, sla de draad om en brei 2 steken averecht. Sla de draad weer terug en brei opnieuw 2 steken recht. Brei zo om en om 2 steken recht, 2 averecht (boordsteek ), de hele naald uit.
Voor een exacte uitleg over hoe recht en averecht te breien vind je op onze site de instructies ‘Hoe kun je rechte steken breien?' en ‘Hoe kun je averechtse steken breien?'.

3. De volgende toeren

De volgende naald brei je zoals de steken zich voordoen. In dit geval 2 recht, daarna 2 averecht. Brei op deze manier door totdat het breiwerk een lengte heeft van ongeveer 45 à 50 cm.

4. De steken afkanten

Als het breiwerk lang genoeg is, ga je de steken afkanten. Brei 2 steken en haal vervolgens de achterste van deze 2 steken over de voorste. Herhaal dit tot alle steken zijn afgekant en er nog maar één lus op je naald zit.
Je kunt ook nog even de instructie ‘Hoe kun je een breiwerk afkanten?’ bekijken, eveneens te vinden op deze site.

5. De draad losknippen

Knip nu de draad los van de kluwen. Zorg daarbij dat het afgeknipte stuk draad lang genoeg is om hiermee de sjaal te kunnen dichtnaaien. Haal de draad door de overgebleven lus op je naald en trek hem stevig aan.

6. De col dichtnaaien

Vouw het breiwerk in de breedte dubbel, steek de draad door de naald en naai de col sjaal dicht. Laat nu de winter maar komen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!