1. Pasta koken
Je begint met het koken van de pasta. Je kan in principe elke pasta nemen die je wilt. Neem een grote pan kokend water en doe daar flink wat zout in. Doe dan de pasta er in.
Neem altijd een grote pan water, zodat de pasta niet aan elkaar gaat plakken (olie toevoegen aan het water heeft geen zin)!
2. Spek
Terwijl de pasta kookt maak je de saus. Neem een braadpan, afgestemt op het aantal mensen voor wie je kookt. Begin met het in stukken gesneden spek in de pan te doen. Doe er een gekneusde knoflookteen bij. Die kneus je door een hele teen onder een breed koksmes te leggen en op de vlakke kant van het mes te slaan met je vuist.
Het Italiaanse spek Pancetta is buitengewoon geschikt voor spaghetti Carbonara.
Gebruik je plakjes in plaats van blokjes spek kan je dit prima met een schaar boven de pan knippen!
3. Eieren kloppen
Het spek laat je op niet te hoog vuur uitbakken. Terwijl het spek suddert klop je de eieren. Neem er twee voor twee personen. Doe er wat peper door.
4. Parmezaan raspen
Rasp de parmezaanse kaas. Doe, wanneer je dat lekker vindt, een scheutje slagroom in de pan. De room kookt gelijk in. Haal de pan nu van het vuur en wacht tot de pasta klaar is.
Koop parmezaanse kaas in een stuk, niet al geraspt. Dit komt de smaak ten goede!
5. Als de pasta klaar is:
haal het knoflookje uit de pan, giet de pasta af en doe de pasta dan meteen in de warme pan met spekjes. Even goed roeren, kaas erbij en eieren erbij. En opnieuw: goed roeren. Doe de deksel op de pan, en laat het even staan zodat het ei kan stollen. Lekker met nog wat verse peper er overheen!