Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe moet je een blusdeken gebruiken? (EHBO)

Omschrijving

In deze instructievideo wordt uitlegd hoe je een blusdeken op de juiste manier kunt gebruiken wanneer iemand vlamvat. Goed gebruik van de blusdeken is erg belangrijk, om verbranding van het slachtoffer zoveel mogelijk te beperken. Blusdekens zijn gemaakt van slecht of moeilijk brandbare materialen. Bij juist gebruik van de deken, kun je de vlammen op een snelle en effectieve manier doven.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Waarvoor gebruik je een blusdeken?

Een blusdeken gebruik je bij beginnende branden. Wanneer bij een barbecue de kleding van iemand vlamvat, dan biedt een blusdeken uitkomst. Hetzelfde geldt voor een prullenbak die in brand staat. Ook hiervoor kun je een blusdeken gebruiken. Gebruik liever geen blusdeken bij vlam in de pan (zie stap 7).

2. Blusdeken gebruiken: handen inrollen

Bij een ongebruikte blusdeken steken er twee zwarte lussen onderuit de verpakking. Als je een flinke ruk geeft aan die lussen, dan schiet de blusdeken los en komt vrij uit de verpakking. De twee lusjes zijn bedoeld om de blusdeken mee vast te houden. Gebruik de lussen om je handen in de blusdeken te rollen, zodat ze beschermd zijn tegen de vlammen. Blusdeken gebruiken: handen inrollen

3. Handelen indien kleding vlamvat

Wanneer de kleding van iemand vlamvat, vraag deze persoon dan direct om op de grond te gaan liggen. Hierdoor komt er minder zuurstof bij de kleding en zullen de vlammen zich minder snel ontwikkelen.

4. Persoon bedekken met de blusdeken

Bij het inpakken van een persoon met de blusdeken, is het belangrijk om de blusdeken van boven naar beneden over de persoon heen te leggen (lees: vanaf het hoofd richting de voeten de vlammen doven met de deken). Begin je bij de voeten en werk je met de deken omhoog, dan zullen de vlammen naar het gezicht worden geleid. Het is dus belangrijk om weloverwogen te werk te gaan bij het inpakken. Persoon bedekken met de blusdeken

5. Vlammen doven met de deken

Pak de persoon goed in met de deken en doof de vlammen onder de deken door het lichaam met de deken goed af te sluiten voor zuurstof. Zijn de vlammen gedoofd, schakel dan medische hulp in.

6. Koelen met lauwwarm water

Je kunt het slachtoffer na het doven direct koelen met lauwwarm water. Het is belangrijk om hierbij lauwwarm water te gebruiken omdat bij het slachtoffer door het langdurig gebruik van koud water onderkoelingsverschijnselen kunnen optreden.
Geen lauw water bij de hand? Gebruik dan alsnog gewoon koud water.

7. Vlam in de pan: geen blusdeken gebruiken

Gebruik bij vlam in de pan bij voorkeur geen blusdeken. Bij vlam in de pan kun je het beste een deksel gebruiken om de vlammen in de pan te doven. Het olie of vet kan namelijk op de deken gaan zitten waardoor de deken zelf vlamvat.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!