Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe moet je een brandblusser gebruiken? (poederblusser)

Omschrijving

Het is belangrijk om voorafgaand aan een noodsituatie te weten hoe je een poederblusser op de juiste manier gebruikt. De video illustreert stap-voor-stap het gebruik van de poederblusser bij gasbranden zoals in de keuken, meterkast of op de camping. In de geschreven instructie onder de video vind je meer uitleg en aanvullende tips voor het gebruiken van dit type brandblusser bij brand.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Poederblusser, te koop bij Andobrandbeveiliging.nl of bijv. Bol.com

1. Manometer controleren

Controleer of de manometer van je brandblusser in het groen staat. De manometer meet de druk van de brandblusser. Staat de meter in het groen, dan heeft deze voldoende druk om de brandblusser volledig leeg te spuiten.

2. Borgpen brandblusser verwijderen

Iedere brandblusser heeft een borgpen, die ervoor zorgt dat de brandblusser vergrendeld is. Trek voor gebruik deze borgpen los, door met één hand de brandblusser (bovenop) vast te houden en met de andere hand de borgpen los te trekken. Borgpen brandblusser verwijderen

3. Brand blussen met de poederblusser

Blus de gasbrand met de poederblusser door op worplengte afstand van het brandende object te gaan staan. Spuit nu het poeder richting de vlammen, om deze te doven. Bedek de vlammen volledig met poeder en wacht daarna even om te bekijken of de brand helemaal gedoofd is - om herontsteking te voorkomen. Is de situatie veilig, draai dan de gaskraan dicht. Evacueer de ruimte en neem contact op met de brandweer. Brand blussen met de poederblusser

4. Onderhoud van de poederblusser

Het is aan te raden om je poederblusser goed te onderhouden, zodat de werking ervan optimaal is in geval van nood.
  • Controleer de druk van de manometer regelmatig. Staat de indicatie nog op groen? Tik even tegen de manometer aan om er zeker van te zijn dat de naald van de meter niet blijft hangen en de indicatie juist is. Wanneer de druk niet meer goed is, dan moet de brandblusser gecontroleerd of vervangen worden.
  • Keer de poederblusser regelmatig om. Je voelt het poeder dan in de brandblusser naar beneden vallen. Gebeurt er niets, dan kan het zijn dat de poeder in de blusser is samengeklonterd. In dat geval zal de brandblusser gecontroleerd of vervangen moeten worden.
Er zijn meerdere typen brandblussers op de markt die geschikt zijn voor verschillende brandklassen. Voor het blussen van een gasbrand heb je een poederblusser nodig. De poederblusser is een ABC blusser die je ook kunt gebruiken voor vaste stoffen (zoals hout, textiel en papier) en bijvoorbeeld voor benzine. Gebruik altijd het juiste type brandblusser voor de brand die je moet blussen.
Poederblussers zijn effectief maar kunnen veel schade veroorzaken aan bijvoorbeeld elektrische apparaten. Doordat het poeder extreem fijn is, dringt het door in alle kieren en spleten. Het poeder moet achteraf met een speciale, industriële stofzuiger worden verwijderd.
Wil je brand en koolmonoxide in huis voorkomen of vroegtijdig opsporen? Google heeft een slimme melder op de markt gebracht die zowel rook als CO2 kan meten: de Google Nest rookmelder. De melder kan met je mobiel worden bestuurd, ook in geval van vals alarm.
Meer informatie over het ophangen van rookmelders, vind je in deze instructie.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!