Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je een vogelvoer slinger maken?

Omschrijving

Hoe je een vogelvoer slinger kunt maken, leer je in deze instructie van Welkoop. Je leert een pindaslinger maken, maar ook een slinger voor de vogels van appel en eentje waarbij je vogelvoer en een wc rol gebruikt als basis. Deze drie varianten zijn leuk om de vogels mee te voeren tijdens de koude winterdagen. Daarnaast zorgen drie van die verschillende slingers gelijk voor wat leuke tuindecoratie.
Veel plezier met het knutselen ervan.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor de pindaslinger:
 • Pelpinda's
 • Rozijnen
 • Dun stevig touw (bijvoorbeeld vliegertouw), lengte afhankelijk van de lengte van de slinger
 • Stopnaald
 • Schaar
 • Voor de appelslinger:
 • Appel, 1 stuk
 • Dun stevig touw (zoals vliegertouw): 3 stukken 25 cm lang en 1 stuk 50 cm lang
 • Appelboor
 • Schilmesje
 • Schaar
 • Voor de vogelvoer slinger:
 • Wc rolletjes, 3 stuks
 • Vogelpindakaas, 1 pot
 • Vogel strooivoer, 1 zak à 2 kilogram
 • Stevig touw, 5 stukken 35 cm lang en 1 stuk 70 cm lang
 • Schaar
 • Mes
 • Benodigdheden koop je hier bij Welkoop.nl

1. Pindaslinger maken voor vogels

Knip een lang stuk dun stevig touw, zoals vliegertouw, af en maak een knoop in een van de uiteinden van het touw. Steek het andere uiteinde door de naald en rijg om en om een paar pinda’s en een paar rozijnen aan het touw. Begin daarbij met de pinda’s. Als je de pindaslinger lang genoeg hebt gemaakt, eindig je met 1 of meer pinda’s. Zorg wel dat je nog voldoende touw overhoudt om de slinger daarna mee op te hangen aan een boom of tak. Pindaslinger maken voor vogels
In plaats van rozijnen kun je ook gedroogde cranberry’s gebruiken.
Ook leuk om een vogelvoer slinger mee te maken is popcorn, maar dan wel zelfgepofte, zonder kunstmatige kleur- of smaakstoffen, ongezouten en ongezoet. Afgewisseld met gedroogde cranberry’s krijg je een mooi kleurrijk geheel.

2. Appelslinger voor vogels: voorbereiding

Snij de appel met schil in 4 dikke plakken. Boor daarna met een appelboor in het midden van iedere plak een gat. Knip van dun stevig touw, zoals vliegertouw, 3 stukken touw van ongeveer 25 centimeter lang en 1 stuk touw van 50 centimeter lang.

3. De appelslinger maken

Pak een plak appel en het lange stuk touw. Steek een uiteinde van het touw door het gat in de appelplak en knoop dit om de ronde zijkant van de plak. Het stuk touw dat je overhoudt dient om later de slinger te kunnen ophangen. Pak nu een kort stuk touw en knoop hiervan een uiteinde om de andere zijkant van de eerste appelplak en een uiteinde om een zijkant van de tweede appelplak. Laat daarbij tussen de 2 appelplakken een stukje van het touw vrij. Pak daarna weer een nieuw stuk touw en herhaal de vorige stappen totdat alle appelplakken aan elkaar zijn geknoopt. De appelslinger maken
Wil je meer plakken appel gebruiken, houd er dan wel rekening mee dat verse appel snel rot. Dit kan ongedierte aantrekken. Gebruik daarom niet te veel appelplakken en laat appelslingers niet te lang hangen.
Rijg met citroen besprenkelde plakken appel aan een satéprikker, hang de prikkers op het ovenrooster en laat de appelplakken op 50 graden in ongeveer 3 tot 5 uur drogen. De gedroogde appelplakken rotten minder snel en zullen dus ook minder ongedierte aantrekken.

4. Vogelvoer maken met wc rol: zaden op de rolletjes plakken

Doe de vogelvoer zaden in een grote kom. Knip de kartonnen wc rolletjes (of een rol van keukenpapier) door de helft of in nog kleinere stukken. Smeer de rolletjes aan de buitenkant rondom helemaal in met vogelpindakaas. Dit kun je met een mes doen, of - extra leuk voor kinderen - gewoon met je vingers. Rol daarna de pindakaas rolletjes door het voer, totdat het hele rolletje bedekt is met zaadjes.
Eventueel kun je over de pindakaas heen nog een dun laagje honing smeren. De zaadjes zullen dan extra goed plakken en de vogels vinden het extra lekker.

5. De vogelvoer slinger maken: het eerste rolletje

Knip 5 stukken touw van ongeveer 35 centimeter lang en 1 stuk touw van ongeveer 70 centimeter. Neem het lange stuk touw en een voederrolletje, haal het touw door het rolletje heen en knoop het touw om de zijkant van het rolletje vast, zodanig dat je een lang stuk touw overhoudt. Hiermee kun je later de vogelvoer slinger ophangen. De vogelvoer slinger maken: het eerste rolletje

6. De overige rolletjes vastknopen

Pak nu een korter stuk touw, haal ook dit door het rolletje heen en knoop het om de andere zijkant van het rolletje, waarbij je weer zorgt dat er aan één uiteinde van het touw een stuk overblijft. Neem daarna een nieuw rolletje met voer en bind nu het overgebleven stuk touw om de zijkant van dit tweede rolletje heen. Bind daarbij de voederrolletjes niet strak tegen elkaar aan, maar zorg dat er tussen de rolletjes een stukje touw vrij blijft. Bind om de andere kant van dit voederrolletje op dezelfde manier een nieuw stuk touw en ga zo door totdat je van alle rolletjes één lange vogelvoer slinger hebt gemaakt.
Hierna kun je de vogelvoer slingers buiten ophangen aan een boom of een tak, op een plek waar de vogels zich vrij voelen en ongestoord kunnen genieten. Voor een extra leuk effect kun je de 3 slingers naast elkaar hangen. De overige rolletjes vastknopen
Benodigdheden koop je hier bij Welkoop.nl.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!