Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe laad je een elektrische auto op bij een openbare laadpaal?

Hoe laad je een elektrische auto op bij een openbare laadpaal?
Omschrijving

Het grootste voordeel van elektrisch rijden in Nederland is dat de voorzieningen erg goed zijn. Er zijn tal van openbare laadpunten beschikbaar, zeker in de Randstad. In Nederland zijn we de koploper op het gebied van voorzieningen voor elektrische voertuigen. Dat betekent dat we een groot aantal laadpunten in ons land hebben. Het opladen van een elektrische auto bij zo'n laadpunt is eenvoudig, maar het is wel goed om van een aantal zaken op de hoogte te zijn. Vooral als je voor het eerst gebruik maakt van een openbare laadpaal. Ben je benieuwd hoe het opladen in zijn werk gaat? In dit artikel vind je meer informatie.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Verschillende laadpunten: waarmee moet je rekening houden?

Het is belangrijk om te beseffen dat je niet elke laadpaal kunt gebruiken bij het opladen van je auto. Dit is geheel afhankelijk van het type EV (Electric Vehicle) dat je rijdt. Bovendien is het soms lastig om te bepalen waar de dichtstbijzijnde geschikte laadpaal is. Zeker wanneer je niet bekend bent in de omgeving. Waarmee je ook rekening moet houden, is de beschikbaarheid van een laadpaal. Je weet op voorhand niet of de laadpaal al in gebruik is. Deze problemen kun je ondervangen door een app te downloaden waarmee je de informatie kunt achterhalen.
De GRID EV app is een voorbeeld van een app waarmee je eenvoudig de actuele informatie met betrekking tot laadpunten bij jou in de buurt kunt zien.

2. Waar dient een laadpas voor?

Voor het opladen bij openbare laadpalen heb je een laadpas nodig. Met deze laadpas identificeer je jezelf en kun je de stekker van de laadpaal ontkoppelen. Via jouw laadpas wordt bijgehouden wat je verbruik is bij de laadpaal. Het bedrag wordt automatisch afgeschreven van je bankrekening, en op de factuur die je ontvangt kun je zien waar je hebt geladen en wat de kosten per kWh zijn geweest.

3. Andere betaalmethoden

De meeste laadpalen werken standaard met een laadpas. Er zijn ook laadpalen waar andere betaalmethoden mogelijk zijn. Zo kun je vaak betalen met een app waaraan je betaalpas is gekoppeld. Soms kun je ook betalingen doen met je creditcard, elektrische portemonnee (e-wallet) of met je pinpas. De betaalmethoden zijn constant in ontwikkeling om het opladen toegankelijker te maken. Dit maakt het bijvoorbeeld ook voor toeristen makkelijker om hun auto hier op te laden, zonder dat ze over een Nederlandse laadpas hoeven te beschikken.

4. Hoe laad je je auto op bij een openbare laadpaal?

Het opladen van een elektrische auto bij een openbare laadpaal is eenvoudig:
  • Scan je laadpas via de kaartlezer, waarna je de kabel kunt aansluiten.
  • Soms kun je de kabel gelijk aansluiten en kun je daarna je pas scannen (zie afbeelding) om het opladen te activeren.
  • Om het laden te stoppen, houd je je laadpas opnieuw voor de kaartlezer. Op dat moment stopt het laden en kun je de kabel weer loskoppelen van je elektrische voertuig.
Hoe laad je je auto op bij een openbare laadpaal?
De stekker die je gebruikt voor het opladen kan niet door iemand anders uit het oplaadpunt worden gehaald. Deze wordt tijdens het opladen vergrendeld.

5. Welke stekker heb je nodig voor een openbare laadpaal?

Bij het overgrote deel van de Nederlandse laadpalen wordt een zogenaamde ‘type 2, mode 3’ standaard voor de stekker gehanteerd. Deze stekker is zowel voor 230 als voor 400 volt opladen geschikt.

6. Hoe kun je de status van de laadpaal zien?

Een laadpaal is voorzien van ledlampjes die de status van de laadpaal en het opladen aangeven. Aan de hand van de lampjes kun je bijvoorbeeld zien of de laadpaal problemen geeft of dat de laadsessie actief is. In dit artikel lees je meer over de betekenis van de verschillende kleuren.

7. Alternatief: een eigen laadpaal

Naast openbare laadpalen is het ook mogelijk om van een eigen laadpaal gebruik te maken. Beschik je over een eigen oprit? Dan kun je een laadpaal eenvoudig thuis installeren. Meer informatie over de installatie, het beste punt om een eigen laadpaal te plaatsen en de levensduur ervan, vind je
hier.
Heb je geen eigen parkeerplek? Dan kun je ook een laadpaal aanvragen voor in jouw straat. Deze is echter wel openbaar en mag dus door iedereen gebruikt worden.
Wist je dat je soms ook een extra parkeerplek kunt aanvragen bij een openbaar oplaadpunt?
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!