Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Vogelvoertaart maken: kleurrijke cupcakes van vogelvoer

Omschrijving

Wil je vogelvoertaart maken en ben je op zoek naar een leuk idee? Deze cupcakes van vogelvoer zijn een vrolijke eyecatcher voor in je tuin. Het maken van de vogelvoertaartjes is niet moeilijk en dus ook leuk om te doen als je vogelvoer wilt maken met kinderen. Met wat frituurvet, zaden en pindakaas, kom je een heel eind voor het maken van de cupcakes. Met bessensap en frituurvet kun je roze namaak slagroom maken om de vogelvoertaartjes feestelijk te versieren.
Veel plezier met het maken van de vogelvoertaart. Ook de vogels zullen blij zijn met het resultaat!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor de cupcakes:
 • Vast frituurvet, ongebruikt en ongezouten
 • Vogelvoer zaad, gemengd
 • Siliconen cupcake-vormpjes
 • Lepel
 • Spatel of mes
 • Voor de versiering:
 • Vast frituurvet, ongebruikt en ongezouten
 • Rode bessensap, een paar eetlepels
 • Spuitzak + spuitmondje met grote opening
 • Lepel
 • Mes
 • Vogelpindakaas
 • Lekkernijen voor vogels zoals: bessen, zonnebloempitten, gepelde vogelpinda's, gedroogd fruit, krenten, rozijnen
 • Koop deze artikelen via de webshop van Welkoop of Natuureducatie

1. Het frituurvet smelten

Om zelf vogelvoer taart te maken met frituurvet moet je het vet eerst in een pan op laag vuur laten smelten tot het een beetje vloeibaar is. Het vet mag daarbij niet gaan koken. Je kunt het frituurvet ook in een magnetronschaal doen en in de magnetron laten smelten. Let wel goed op dat je de magnetron niet te hoog instelt, want het vet mag niet te heet wordt. De tijd die nodig is om het frituurvet te laten smelten kan per magnetron verschillen.
In plaats van frituurvet kun je ook ongebruikt kokosvet gebruiken.

2. De vogelvoertaartjes maken

Haal, als het vet voldoende is gesmolten, de pan van het vuur. Voeg beetje voor beetje, al roerende, een ruime hoeveelheid zaden met wat van de andere lekkernijen toe aan het vet. Nadat je alles goed met het frituurvet hebt vermengd, kun je het mengsel in de vormpjes scheppen. Strijk met een spatel of mes de bovenkant mooi glad. Zet daarna de cupcakes in de koelkast of vriezer totdat het vet goed hard is geworden. De vogelvoertaartjes maken
Wil je in plaats van meerdere kleine taartjes één grote vogelvoertaart maken, gebruik dan gewoon een grote taartvorm in plaats van cupcake vormpjes.

3. De cupcakes uit de vormpjes halen

Haal de hard geworden cupcakes uit de koelkast en stort ze ieder op een schoteltje. Komt de cupcake moeilijk los uit de vorm, houd het vormpje dan even onder de hete kraan of in heet water. Nadat je de taartjes hebt gestort kun je de vogelvoertaart versieren met namaak slagroom gemaakt van frituurvet (zie volgende stap) of pindakaas en andere leuke, voor vogels eetbare, decoratie.
Het maken van dit vogelvoer is ook erg leuk om met kinderen samen te doen.

4. De vogelvoertaartjes versieren met 'roze slagroom'

Smelt wat frituurvet, totdat het vet zacht genoeg is om als een soort van slagroom te kunnen gebruiken. Neem de pan van het vuur en roer een paar eetlepels rode bessensap door het vet, zodat het vet een mooie roze kleur krijgt. Schep de ‘roze slagroom’ in de spuitzak en spuit op iedere cupcake een dikke toef slagroom. Versier vervolgens de vogelvoer taart met bessen, gedroogd fruit en/of andere vogel lekkernijen. Zet hierna de cupcakes weer in de koelkast om ook de 'slagroom' hard te laten worden. De vogelvoertaartjes versieren met 'roze slagroom'

5. Vogelvoertaart maken met pindakaas

In plaats van de vogelvoer taart te bespuiten met namaak slagroom kun je er ook een dikke laag vogelpindakaas op smeren. Druk daarna versiering zoals pompoenpitten, bessen, rozijnen of gedroogd fruit in de pindakaas en klaar zijn je vogelvoertaartjes.

6. Waar zet je de vogelvoertaartjes neer?

Zet de cupcakes buiten op een voor de vogels veilige plek en uit de zon. In de zon gaat het vet smelten. Kies zo mogelijk wel een plaats die vanuit huis goed zichtbaar is. Zo kunnen de vogels genieten van de vogeltaart en jij van de smullende vogels. Waar zet je de vogelvoertaartjes neer?
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!