2. Je baby in de rekbare draagdoek doen
Je baby zit eigenlijk op een kruis van de doeken, waarna het afrollen van de doek kan beginnen.
Je moet een draagdoek of draagzak eigenlijk zien als een extra laagje kleding. Bovendien geven je baby en jij allebei ook nog lichaamswarmte aan elkaar af. Kleed je kindje dus niet te warm aan als je hem of haar draagt. In de winter is een winterjasje en een mutsje voldoende. Je hoeft je eigen jas er niet overheen te doen. Bij warmer weer is een jasje niet nodig. Gebruik je de draagdoek binnenshuis, rek dan wat kleding bij je baby uit. Een rood hoofd, overmatig huilen, zweten of een warm nekje betekent dat je baby het te warm heeft.
In tegenstelling tot wat je zou denken, is het juist goed om je baby meteen vanaf het begin rechtop te dragen. Dit evenaart het beste de natuurlijke houding van je baby: een bol ruggetje en licht opgetrokken en licht gespreide knietjes.
3. Het afrollen van de rekbare draagdoek
Nadat je baby in de doek zit, rol je de doeken af over zijn rug en schouders. Is het buiten koud, dan kun je ook doek over zijn voeten doen. Maak je schouderbanden wat breder, zodat het gewicht van je baby meer wordt verspreid. Als extra neksteun voor je baby kun je nog een moltondoekje in het doekgedeelte net onder de nek van je baby rollen.
Er zijn ook draagdoeken van organisch katoen te koop. Organisch katoen is katoen dat zonder het gebruik van schadelijke pesticiden en synthetische meststoffen wordt gekweekt. Het wordt gemaakt van stoffen die tijdens het productieproces absoluut niet schadelijk zijn voor dier, mens en/of milieu.