Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 385 instructies gemaakt

Een overhemd strijken: makkelijk en kreukvrij.

Omschrijving

In deze instructie krijg je tips en uitleg voor het makkelijk en kreukvrij strijken van je overhemd. Je leert wat de handigste manier is om je overhemd met lange mouw mooi glad te krijgen. Heb je moeite met het kreukvrij strijken van overhemden? Stapsgewijs wordt uitgelegd hoe je de kraag, manchetten, mouwen en panden van je shirt netjes in model krijgt. Zo wordt voortaan het strijken van je overhemd een fluitje van een cent. De tips zijn niet alleen toepasbaar op het strijken van een blouse voor heren, maar ook op die van een dames blouse.

Handleiding

1. De voorbereidingen voor het strijken

Zet de strijkplank neer met de punt naar links. Ben je linkshandig, zet dan de punt van de strijkplank naar rechts. Knoop je overhemd helemaal los, ook bij de manchetten en de boord.
Vul het waterreservoir van je stoomstrijkijzer. Lees op het etiket in je overhemd de strijkvoorschriften en verwarm het ijzer op de voorgeschreven temperatuur.
Strijk nooit te heet! Als de vezels van de stof te warm worden, dan kan dit de stof van je overhemd beschadigen en kan de stof verbranden of na het strijken gaan glanzen.
Als je een gewassen overhemd strijkt als het nog niet helemaal droog is, dan gaat het strijken iets makkelijker. Een droog overhemd kun je voor het strijken een beetje vochtig sproeien met een waterspuit.

2. De kraag van het overhemd strijken

Vouw de kraag van het overhemd open en leg hem met de binnenkant boven, plat op de strijkplank. Strijk de uitgevouwen kraag van buiten naar binnen. Strijk niet van binnen naar buiten, want dan strijk je de naden omhoog.

3. De manchetten van het overhemd strijken

Leg één van de manchetten opengevouwen plat op de strijkplank en strijk de binnenkant van het manchet net als de kraag, van buiten naar binnen (zie video 1.05). Strijk op dezelfde manier ook het andere manchet.

4. De schouderpanden en het rugpand strijken

Span de linker schouder om de punt van de strijkplank en trek het schouderpand goed vlak, om het vervolgens mooi glad te kunnen strijken (zie video 1.07). Strijk daarna op dezelfde manier ook het rechter schouderpand en vervolgens het rugpand. Gebruik zo nodig de stoomfunctie van je strijkijzer om de stof helemaal kreukvrij te kunnen strijken. De schouderpanden en het rugpand strijken
Heb je per ongeluk toch een kreuk gestreken, sproei dan wat water op de kreuk om deze daarna weer weg te strijken.
Door ook wat stoom los te laten in de lucht verhoog je de luchtvochtigheid, wat je strijkresultaat ten goede zal komen.

5. De voorpanden strijken

Begin met het strijken van het linker voorpand van het overhemd. Span het schouderpand om de punt van de strijkplank (zie video 1.32) en trek het voorpand strak. Zorg dat de stof mooi glad ligt, zonder vouwen. Trek zo nodig het pand tijdens het strijken iets bij.
Strijk hierna ook op deze manier het rechter voorpand, waarbij je nu met de punt van je strijkijzer voorzichtig ook de stof tussen de knoopjes strijkt. De voorpanden strijken
Begin met de linkerkant van je overhemd. Je trekt het overhemd dan naar je toe, in plaats van dat je het van je afduwt en loopt zo de minste kans dat de stof weer gaat kreuken.

6. De mouwen van het overhemd strijken

Leg een mouw met de zijnaden precies op elkaar en in een strakke lijn, plat op de strijkplank. Trek de mouw strak en controleer, door met je hand over de stof te gaan, of de mouw mooi glad ligt en zonder vouwen. Hierna kun je de mouw van het overhemd in één keer glad strijken. Strijk zo ook de andere mouw van het overhemd. Trek het overhemd direct aan of hang het op een hanger met het bovenste knoopje dicht. Als het goed is dan heb je met deze tips nu een glad en kreukvrij strijkresultaat!
Door je overhemden aan de binnenkant te strijken, voorkom je dat ze verkleuren of beschadigen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!