Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kies je het juiste overhemd dat past bij je stijl? 4 praktische tips

Hoe kies je het juiste overhemd dat past bij je stijl? 4 praktische tips
Omschrijving

Wil je een overhemd kopen maar weet je niet waarop je moet letten of wat jouw stijl is? Het kiezen van een geschikt overhemd kan lastig zijn als je er niet zoveel verstand van hebt. In dit artikel zijn een aantal tips voor je op een rijtje gezet om je hierbij te helpen. Zo lees je waarop je moet letten qua pasvorm, keuze van de stof en kwaliteit.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Overhemd naar keuze
 • Iemand die je kan adviseren

1. Waarom een overhemd?

Ga je naar een zakelijke of formele gelegenheid, dan is de kans groot dat er wordt verwacht dat je een net overhemd aantrekt. Een overhemd zorgt ervoor dat je verzorgd en netjes voor de dag komt. Ook laat het zien dat je de gelegenheid serieus neemt.

2. Verschillende manieren van dragen

Een overhemd is een kledingstuk waarmee je eenvoudig talloze combinaties kunt maken met vesten, truien en colberts. Je kunt een overhemd dus casual of netjes dragen. Zo nodig kun je het combineren met een stropdas voor een nog formeler geheel. Hoe je ervoor zorgt dat je een overhemd kiest dat past bij jouw persoonlijke stijl en bij je lichaamsbouw, lees je in de volgende stappen.

3. De pasvorm van het overhemd

De pasvorm van een overhemd verwijst naar hoe het shirt om het lichaam van de drager valt. Er zijn verschillende pasvormen beschikbaar, variërend van strak en slank tot los en comfortabel. De meest voorkomende pasvormen zijn:
 • Regular fit: dit type overhemd heeft een klassieke, standaard pasvorm en biedt voldoende ruimte rond de borst en de taille. Deze pasvorm is voor de meeste mannen geschikt.
 • Slim fit: dit is een meer getailleerde pasvorm die strakker om het lichaam zit. Het benadrukt de lichaamsvorm en is geschikt wanneer je als man een slanke of gemiddelde lichaamsbouw hebt. Ben je erg slank? Kies dan voor ‘super slim fit’.
 • Modern fit: dit is een ruimere pasvorm. Het overhemd biedt meer comfort en is slechts licht getailleerd. Dit is fijn wanneer je een wat zwaardere of atletische lichaamsbouw hebt.
 • Core fit: deze overhemden zijn vrijwel niet getailleerd en vallen recht naar beneden. Ze zitten wat ruimer rondom je buik waardoor ze ook goed vallen als je daar wat voller bent of wanneer je een steviger postuur hebt.
Verdiep je dus goed in de pasvorm, zodat je een overhemd kiest dat mooi aansluit op jouw bouw.
Het is belangrijk om te weten welke pasvorm het beste bij jouw lichaamsbouw past. Probeer verschillende pasvormen en maak daaruit de beste keuze.

4. De juiste pasvorm kiezen

Er zijn een paar manieren om te testen of een overhemd de juiste pasvorm heeft:
 • Het overhemd moet licht getailleerd zijn, zodat het niet te los of te strak om je taille zit.
 • De schouders van het overhemd moeten op je schouders liggen - zonder te strak of te los te zitten.
 • De borst van het overhemd moet comfortabel zitten en niet te strak om je borst vallen. Er moet voldoende ruimte zijn om te ademen en te bewegen. Let ook erop dat de rij met knopen netjes recht valt.
 • De mouwen van het overhemd mogen niet te strak zitten, ook niet tijdens het bewegen van je armen. Let erop dat de mouwen eindigen net boven je duimkoot.
 • De lengte van het overhemd moet voldoende zijn om in je broek te stoppen zonder eruit te schieten tijdens het bewegen. Het hemd mag ook weer niet te lang zijn, om ongewenste plooien in het hemd te voorkomen.

5. Bedenk welke stof bij je past

Overhemden kunnen gemaakt zijn van uiteenlopende stoffen. De keuze hangt voornamelijk af van de reden waarom je het overhemd wilt dragen.
 • Is het voor alledaags gebruik? Dan is een katoenen overhemd een goede keuze.
 • Voor speciale gelegenheden kun je op zoek gaan naar een zijden overhemd of een combinatie van katoen en zijde.
 • Vind je het lastig om je overhemd kreukvrij te houden? Dan is polyester qua materiaal ideaal.
Tijdens de warme zomerdagen is linnen een geschikte stof. In de koude wintermaanden is flanel aangenaam warm.
Probeer verschillende opties uit om erachter te komen welke stof het beste bij jou past.

6. Houd rekening met de kraag

De kraag van een overhemd heeft veel invloed op de uitstraling van je outfit. Zo zijn de zogenaamde Kentkraag en Button-down kraag geschikt voor dagelijks gebruik. Ga je naar kantoor of heb je een belangrijke presentatie? Dan is bijvoorbeeld een Widespread of Cutaway kraag een betere keuze. Dit komt doordat er een grotere spreiding zit tussen de punten van de kraag en dus komen stropdassen (en strikken) beter tot zijn recht.
Heb je een smal gezicht, dan zal een Widespread kraag goed bij je passen. Mannen met een breed gezicht kunnen beter kiezen voor een Cutaway kraag.
Neem bij twijfel een vriend of familielid mee en/of vraag advies aan een winkelmedewerker.

7. Kwaliteit van het overhemd

Als het om overhemden gaat, is het onverstandig om te bezuinigen op kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit, hoe beter het eruitziet en hoe langer je ervan kunt genieten. Voor speciale en/of formele gelegenheden maak je met een overhemd van hogere kwaliteit een betere indruk.
Laat je bij de keuze van een goed overhemd niet alleen leiden door het merk of de prijs. Juist ook de gebruikte materialen, hoe het overhemd in elkaar is gezet en of de afwerking klopt, zijn van belang.
Een voorbeeld van een overhemd met Italiaanse, luxere uitstraling is dit Profuomo overhemd. Let bij de kwaliteit van overhemden erop dat de knopen stevig vastzitten en de stiksels netjes zijn gezet.
Alles over het herkennen van een kledingstuk van goede kwaliteit en de voordelen hiervan, lees je in dit artikel.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!