Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Een landelijk kerststuk maken voor buiten met Helleborus planten.

Omschrijving

Hoe je voor de feestdagen met Helleborus planten een mooi kerststuk kunt maken voor op je tafel buiten, leer je in deze instructievideo. De combinatie van de zacht getinte kerstroos met tweekleurige heideplantjes zorgen voor een landelijke uitstraling. Door het wit van de bloemen, de clusterverlichting en de bijpassende decoratie, blijft je planten bloemstuk ook in het donker goed zichtbaar. Houd je een Helleborus over? Dan kun je voor binnen nog een mooi kerststukje maken met de kerstroos, in winterse sfeer. Hoe? Ook dit leer je in deze instructie. Onder de video staan de benodigdheden om deze prachtige bloemstukken te maken, vermeld. In de geschreven handleiding kun je de stappen voor het maken van de kerststukjes nog even rustig nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Kerststuk voor buiten: Helleborus in pot zetten

Vul de pot met potgrond. Verwijder de plastic potjes en zet de Helleborus planten gelijkmatig verdeeld langs de zijkant van de pot. Vul daarna de pot goed af met potgrond.
Wees niet te zuinig met de hoeveelheid potgrond! Hoe ruimer ze in de potgrond staan, hoe beter de planten groeien.
Als je de plant iets schuin in de bak zet, komt de plant met de bloemen mooier tot zijn recht.

2. De heideplanten in de pot zetten

Vul de gaten tussen de Helleborus op met de heideplantjes, zodat het een mooie gevulde bak wordt. Zet de bak goed vol, maar niet té vol - de planten hebben wel wat ruimte nodig om te kunnen groeien.
Als je de wortels van de heideplant laat schrikken door er snel met je nagels overheen te gaan, gaat de plant nieuwe wortels aanmaken en verankert zich goed in de grond.

3. De pot afwerken met mos

Werk de pot af door langs de zijkanten rijkelijk mos aan te brengen. Hierdoor ontstaat er een mooie natuurlijke en landelijke uitstraling.
Wees niet te zuinig met het mos.

4. De clusterverlichting aanbrengen

Drapeer de kleine ledlampjes van de verlichting tussen de heide door. Werk het snoer daarna weg met wat wit gespoten grillige houttakken die je nonchalant tussen de heide legt (zie video 3.38). De buitenverlichting in combinatie met de lichte, oplichtende kleuren van de pot en de decoratie, zorgt ervoor dat je ook in het donker je creatie kunt zien.

5. Het kerststuk voor buiten verder af maken

Leg zo hier en daar wat wit gespoten dennenappels tussen de planten. Door de witte dennenappels komt het wit weer terug en geeft weerschijn, waardoor de planten een beetje oplichten en ze in het donker nog beter zichtbaar worden. Je planten kerststuk is nu klaar om op de tuintafel te zetten. Een bloemstuk waar je ook ‘s avonds als het donker is van kunt genieten!
Heb je nog een Helleborus over, dan kun je hiermee een kerststuk voor binnen maken. Volg hiervoor onderstaande stappen.

6. Kerststuk voor binnen: Helleborus in mos rollen

Leg het mos als een brede reep, met de bovenkant naar beneden, plat neer. Knip van de plant de hele grote bladeren weg zodat je de bloem voldoende kunt zien. Verwijder het plastic potje. Leg de Helleborus met de kluit op het midden van het mos en rol het mos om de plantenkluit.

7. Het mos vastzetten

Draai een stuk wikkeldraad om de kluit met mos heen, zodat het mos goed op zijn plek blijft. Zet de plant met het mos in een glazen vaas.
Het mos houdt het vocht vast en zorgt dat de kluit goed vochtig blijft. Omdat de Helleborus oorspronkelijk een buitenplant is, is een juiste vochtigheid erg belangrijk voor een Helleborus die binnen staat.

8. Het kerststuk een winterse look geven

Strooi voor een winterse look wat poedersneeuw langs de rand van de vaas rondom de plant. Zorg dat de bodem van de vaas goed bedekt is met de sneeuw. Leg wat bruine en witte dennenappels in de sneeuw aan de zijkanten van de plant.

9. Kerstversiering aanbrengen

Knoop om de bovenkant van de vaas een mooi lint en zet dit vast met een beetje lijm. Bevestig met het lint een glitter ster of ander kerst ornament als een soort corsage aan de voorkant van de vaas. Als je nu de Helleborus goed vochtig houdt, kun je 3 tot 4 weken van je kerststuk genieten. Zet de plant daarna buiten. Kerstversiering aanbrengen
Als de vaas naar beneden toe wijder uitloopt, hoef je het lint niet vast te lijmen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!