Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Muur verven: stap voor stap uitleg voor een professioneel resultaat.

Omschrijving

In deze instructievideo leer je hoe je een binnenmuur egaal en strak kunt verven: stap voor stap wordt uitgelegd hoe je deze schilderklus kunt voorbereiden en het beste uitvoert. Zo voorkom je kleurverschil en zorg je ervoor dat de muur mooi in de verf komt te staan. Succes met het schilderen en veel plezier met het resultaat.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Muurverf (gewone verf of structuurverf)
 • Voorstrijk
 • Vlekkenvoorstrijkmiddel
 • Plamuur
 • Plamuurmes
 • Afplaktape
 • Afdekfolie
 • Roller klein e/o blokkwast
 • Roller groot - kies het juiste type (vacht)roller bij de verf die je hebt aangeschaft.
 • Bijbehorende beugels (let goed op de juiste maat!)
 • Verfbak
 • Kwast, klein en groot (rond of plat)

1. Verven voorbereiden

Plak randen en kozijnen af met schilderstape. Afdekplaatjes van bijvoorbeeld stopcontacten kun je ofwel tijdelijk van de muur halen (let erop dat je de elektriciteit uitschakelt) ofwel rondom afplakken.
Dek de vloer onder de muur goed af met plasticfolie. Je kunt de folie eventueel vastplakken langs de plint, zodat het plastic minder schuift. Verven voorbereiden
Er is dun en dikker plasticfolie verkrijgbaar voor het afdekken van de vloer. Dunner folie scheurt eerder dus wees voorzichtig met lopen hierop.
Voor een kwetsbare ondergrond zoals behang, kun je het beste sensitive afplaktape gebruiken.

2. Muur voorbehandelen

Zorg ervoor dat je de muur stofvrij en vetvrij maakt. Behandel je muur met voorstrijk, zodat de verf beter hecht. Laat dit een nachtje drogen.
Werk vlekken op de muur de volgende dag weg met vlekkenvoorstrijk, zodat de vlekken straks niet meer door je mooi geverfde schilderwerk heen schijnen. Muur voorbehandelen

3. Schilderen van de muur

Giet de verf in een verfbak. Schilder met de kleine roller of met een kwast eerst de randen van de muur, de hoeken en plekken rondom bijvoorbeeld een stopcontact. Daarna kun je de grote vlakken verven. Gebruik hiervoor een vachtroller. Schilder de wand in vlakken van ongeveer een vierkante meter. Werk hierbij van boven naar beneden en van links naar rechts. Schilderen van de muur
Laat de vlakken elkaar goed overlappen.
Schilder bij voorkeur overdag, zodat je met daglicht kunt werken. Kunstlicht zorgt ervoor dat je sneller plekken over het hoofd ziet.

4. Schilderstape verwijderen

Ben je helemaal klaar met verven? Verwijder dan de schilderstape. Als je dit doet wanneer de muur nog nat is, dan kun je de tape makkelijker verwijderen. Heb je te dik geschilderd, pas dan wel op dat er geen verf mee komt wanneer je de tape loshaalt. In dat geval kun je deze beter laten zitten totdat de muur droog is. Schilderstape verwijderen
Verfspatten kun je het beste direct verwijderen met een natte lap of spons.
De verfrollers en kwasten kun je bewaren in een gesloten zak. Je kunt ze dan nog een paar dagen laten liggen en hergebruiken als je later nog stukken wilt bijwerken of een tweede laag verf wilt aanbrengen op je muur.
Kleurverschil kan ontstaan tijdens het opdrogen van de verf. Wacht met bijwerken of het aanbrengen van een tweede laag dus altijd totdat de verf helemaal droog is.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!