Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Dresscodes: welke kleding hoor je te dragen bij officiële gelegenheden?

Dresscodes: welke kleding hoor je te dragen bij officiële gelegenheden?
Omschrijving

Op een uitnodiging voor officiële gelegenheden ziet men meestal bij gewenste kleding een dresscode staan. Vaak is dan de vraag welke kleding hoort bij welke kledingcode en hoe je dus kunt voldoen aan deze etiquette. Hieronder zullen de verschillende dresscodes besproken worden om je een beeld te geven van het gewenste voorkomen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Cocktail

Bij de dresscode Cocktail draag je als dame een elegant cocktailjurkje tot op of net iets boven de knie. Het jurkje mag iedere denkbare kleur hebben. Draag het jurkje met pumps of een ander model hoge hak schoen.
Als man draag je een donkergekleurd pak met een netjes gestreken overhemd en stropdas.

2. Tenue de ville

Dit betekent voor de dames een geklede jurk of rok met blouse, een mantelpakje of broekpak. De lengte van de jurk of rok mag niet te kort zijn, maar moet op of net iets over de knie vallen. Hierbij geen blote benen, maar een panty.
De heren dragen een donkerblauw of grijs pak met een bijpassend lichtgekleurd overhemd. Een stropdas en brogues schoenen maken de outfit compleet.

3. Dresscode 'Informeel'

Als dame kun je iets dragen wat feestelijk en trendy is of eenzelfde outfit als bij Tenue de Ville. Hoofdzaak is dat je er netjes en verzorgd uitziet.
De heren kunnen kiezen tussen een pak of een combinatie van een losse broek met colbert. Daarbij een net overhemd met stropdas.

4. Dresscode 'Casual'

Deze kledingcode kent zowel voor de dames als de heren geen beperkingen. Alles kan: een trui, T-shirt, spijkerbroek, sneakers, wat je wilt. Je kunt dus gewoon je vrijetijdskleding dragen.

5. Smart casual

Hierbij kun je alles dragen wat feestelijk, trendy en flitsend is.

6. White tie of Gala

Voor de dames geldt bij deze formele dresscode een feestelijke lange jurk, mouwloos en met een laag decolleté. Daarbij draag je lange handschoenen tot net over de ellebogen en als schoenen pumps.
Als heer draag je een zwart rokkostuum met alle daarbij behorende accessoires, zoals het witte rokhemd, het witte ‘pique vest’ en de witte vlinderdas.

7. Black tie

De dames dragen in dit geval een korte of lange avondjurk met een bescheiden decolleté en daarbij halflange handschoenen. Een chique lange rok met blouse mag ook.
De heren dragen een smoking met een wit overhemd en een zwarte vlinderdas.

8. Dresscode 'Avondkleding'

Hierbij kun je als dame kiezen tussen een korte of lange avondjurk.
Als heer heb je de keuze tussen een rokkostuum of een smoking.
Meer weten over etiquettes en dresscodes? In Het grote etiquetteboek of De Dikke Ditz: Hoe hoort het Eigenlijk vind je uitgebreide informatie hierover.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!