Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 908 instructies gemaakt

Hoe werken manchetknopen: uitleg en tips

Hoe werken manchetknopen: uitleg en tips
Omschrijving

Wil je weten hoe manchetknopen werken? In dit artikel lees je hoe je manchetknopen kunt gebruiken, welke soorten manchetknopen er zijn en waarop je moet letten bij het dragen ervan. Hoe je de manchetknopen op het manchet bevestigt, wordt daarnaast eenvoudig en stapsgewijs aan je uitgelegd.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wat zijn manchetknopen?

Manchetknopen zijn kleine, elegante sieraden die je (net als bijvoorbeeld een dasspeld) kunt dragen als accessoire. Je draagt ze op de mouw van een overhemd. Ze worden gebruikt in plaats van een vastgezette knoop om de zogenaamde manchetten (de uiteinden van de mouw van het overhemd) op een stijlvolle manier bij elkaar te houden.

2. Wanneer draag je manchetknopen?

Manchetknopen worden meestal gedragen bij formele en semi-formele gelegenheden. Dit kan bijvoorbeeld een bruiloft zijn, een zakelijke bijeenkomst, een gala of een black-tie-evenement. Het dragen van manchetknopen is dan een mooi accessoire waarmee je laat zien dat je aandacht hebt besteed aan de details.

3. Hoe gebruik je manchetknopen?

In tegenstelling tot reguliere vastgezette knopen, zijn manchetknopen niet bevestigd aan het overhemd. Om manchetknopen te gebruiken, moet je de manchetten van je overhemd omvouwen zodat de knoopsgaten op elkaar aansluiten. Vervolgens steek je de manchetknoop door de knoopsgaten, waardoor de manchetten bij elkaar worden gehouden. Een gedetailleerde uitleg voor het aandoen van manchetknopen, vind je onder stap 6.

4. Wat voor soorten manchetknopen zijn er?

Er zijn verschillende soorten manchetknopen. Ze kunnen verschillen in:
  • Vorm: zo zijn er onder meer ronde, ovale en rechthoekige manchetknopen en manchetknopen met staafjes.
  • Het aantal gedecoreerde delen: meestal is alleen de voorkant van de knoop gedecoreerd, soms ook de achterkant bij de sluiting.
  • Het mechanisme: zo zijn er torpedo manchetknopen (waarvan het sluitstuk kan draaien), knoopstijl manchetknopen (met een korter tussenstuk) en kettingschakel manchetknopen (met een ketting als verbindingsstuk).
Er zijn ook gepersonaliseerde manchetknopen te koop, waarin je bijvoorbeeld een gravure kunt laten maken.
Wil je een goedkope manchetknoop of draag je ze informeel? Kijk dan eens naar zijden, geknoopte manchetknopen. Of ga naar de fourniturenzaak en maak zelf een origineel exemplaar.

5. Kun je manchetknopen op ieder overhemd dragen?

Helaas niet. Een doorsnee overhemd heeft mouwen met een knoopsluiting. Manchetknopen kun je alleen dragen op een overhemd met een speciaal daarvoor ontworpen manchet (ook wel ‘Franse manchet' of 'French cuff' genoemd). Deze manchetten bevatten een dubbel knoopsgat waardoor je de manchetknoop kunt steken.

6. Hoe moet je manchetknopen aandoen?

Manchetknopen zijn eenvoudig te bevestigen. Dit werkt als volgt:
  • Zorg voor een overhemd met het juiste manchet (zie vorige stap).
  • Een hemd met dubbel manchet betekent: een twee keer zo lang manchet. Sla in dat geval de manchet dus eerst om.
  • Zorg ervoor dat de manchet daarna mooi plat en recht ligt. Leg de uiteinden van de manchet met de 4 (knoopsgat) openingen netjes op elkaar. Heb je een enkel manchet, dan heb je 2 openingen die je samenbrengt.
  • Steek de manchetknoop daarna aan beide kanten door de openingen heen.
  • Zorg ervoor dat de decoratieve kant van de manchetknoop zich aan de buitenkant (de meest zichtbare kant) bevindt.
  • Verbind zo de beide kanten van de manchet van het overhemd en sluit de manchetknoop.
Hoe moet je manchetknopen aandoen?
Zet de sluiting van de manchetknopen goed vast en voorkom dat de manchetknopen tijdens het dragen losraken.

7. Uit welke onderdelen bestaat een manchetknoop?

Leuk om te weten: een manchetknoop bestaat uit drie delen. De buitenkant (het mooie gedecoreerde deel) wordt simpelweg de ‘voorkant’ genoemd. Het tussenstukje van een manchetknoop heet de ‘vork’. De achterkant (het deel waarmee je de manchetknoop vastzet) wordt de ‘knevel’ genoemd.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!