1. De Twitter site openen
Ga naar www.twitter.com en klik op 'Give it a try'.
2. Een account aanmaken
Vul je naam, je gebruikersnaam, een wachtwoord en je e-mailadres in. Lees de voorwaarden (Terms of Service) en klik op 'Create my account'.
3. Twitteraars vinden
Klik op één van de rubrieken links in beeld en je ziet de Tweets behorende bij deze rubriek. Om één van de Tweeps (schrijver van het berichtje) daadwerkelijk te volgen, klik je op de button 'Follow'.
4. Contactpersonen zoeken
Ga naar het volgende scherm en vul je e-mailadres en wachtwoord in. Klik op 'Find Friends' en je kunt zien wie van jouw contactpersonen al actief is op Twitter.
5. Andere Twitteraars zoeken
Klik rechtsboven op 'Find People' (zoek personen) en vul een trefwoord in bij 'Who are you looking for' (wie zoek je). Klik vervolgens op 'Search' (zoek). Je krijgt nu een overzicht van iedere Twitteraar met het trefwoord in zijn/haar naam of profiel.
6. Een overzicht van de Twitteraars die jij volgt
Klik op 'Following' rechtsboven in beeld en er verschijnt een overzicht van alle Twitteraars die jij volgt.
Bekijk ook eens de profielen van degenen die dezelfde Twitteraar als jij volgen. Misschien dat het voor jou ook interessante personen zijn om te volgen.
Je kunt altijd een Twitteraar volgen door op de knop 'Follow' onder de foto op hun pagina te drukken. Als je een persoon al volgt, dan kun je dit zien doordat de knop groen is en de tekst 'Following' bevat. Wil je iemand niet meer volgen, dan ga je met je muis naar dezelfde knop. Je ziet de groene knop in een rode knop veranderen (met de tekst 'Unfollow'). Druk erop en je volgt deze persoon vanaf nu niet meer.
7. Zelf een Tweet versturen
Vul in het tekstveld onder 'What's happening?' je bericht in en klik op 'Tweet'. Je kunt maximaal 140 tekens invoeren. Houd je bericht dus kort en bondig. Bij het schrijven van je bericht kun je zien hoeveel tekens je nog over hebt. Als je het aantal tekens overschrijdt, dan komt er een min-teken voor dit aantal te staan.
Heb je op 'Tweet' gedrukt, dan is jouw bericht verstuurd en voor iedereen zichtbaar. Het resultaat van je eigen bericht kun je bekijken door op 'Profile' rechtsboven in het scherm (naast het zoekveld) te klikken.
8. Je profiel aanpassen
Wil je je profiel aanpassen, zoals bijvoorbeeld je foto wijzigen of een biografie toevoegen, klik dan op 'Settings'. Je kunt naar 'Settings' gaan door op het pijltje naast je naam (in de rechter bovenhoek van het scherm) te klikken.
9. Een overzicht zoeken
Als je bij je zoekopdracht voor een woord een # ('hekje' oftewel 'hashtag') zet, krijg je een overzicht van alle berichten waarin Twitteraars dit trefwoord hebben gebruikt. Om de zoekopdracht op te slaan, klik je op 'Save this Search'.
10. De Twitteraars in lijsten bij elkaar zetten
Klik op 'New List' rechts in beeld en geef de lijst een naam. Geef bij iedere Twitteraar aan op welke lijst zijn/haar Tweets moeten verschijnen. Als je daarna op de lijst klikt, zullen al deze berichten in beeld verschijnen.
Klik onder 'Home' of 'Profile' op het pijltje naast 'List' om zo ook een nieuwe lijst aan te kunnen maken.
11. Een bericht retweeten
Retweeten is het 'doorsturen' van een bericht van een andere Twitteraar aan jouw volgers. Ga met je muis op een bericht staan. Klik op de 'Retweet' knop onder een bericht en klik vervolgens voor de bevestiging. Een icoontje of de letters RT voor een bericht, geeft aan dat het een 'Retweet' betreft en het bericht oorspronkelijk dus niet van jezelf afkomstig is.
Twitter is volop in ontwikkeling. Een aantal functies die in de video worden omschreven, zijn in de tussentijd gewijzigd. Een voorbeeld is het versturen van een privébericht, dit bespreken we in de volgende stap. Als het goed is zijn de wijzigingen zo klein, dat je we je aan de hand van deze handleiding alsnog van de juiste informatie kunnen voorzien.
12. Een reactie versturen
Klik op de 'Reply'-knop naast de 'Retweet'-knop en geef je reactie. Iedereen die jou volgt kan je reactie lezen en de conversatie (Twitversation) volgen. Wil je dit niet, dan kun je ook een privébericht versturen. Klik hiervoor op Messages bovenin de balk naast 'Profile'.
13. Een Twitter bericht bewaren
Om een bericht te bewaren, klik je op het pijltje in de ronde button naast een twitterbericht. Je ziet een uitklapveld verschijnen waar je op het sterretje en het woord 'Favorite' kunt drukken. Het bericht wordt nu opgeslagen. Onder het kopje 'Favorites' bij jouw profiel, kun je je favoriete berichten terugvinden.
Je kunt ook Twitteren via TweetDeck (zie de instructievideo overTweetDeck), Hootsuite en bijvoorbeeld je telefoon.