1. Benodigheden voor installatie
Kies je voor een zwembad met opblaasbare, thermische wanden, dan kies je een zwembad dat snel is opgebouwd en later gemakkelijk te verplaatsen is. Speciaal gereedschap of grote machines zijn niet nodig bij de installatie. Je kan het opblaaszwembad gedeeltelijk ingraven, maar dit hoeft niet.
2. Dichten kraan
Leg een rotvast vilt op een vaste en vlakke ondergrond. Vouw het bad open. Voordat je de band kan opblazen moet je eerst alle openingen dichtmaken. Eerst bevestig je de kraan, van waaruit het water uit de filter terug in het bad zal komen. Wat dichtingsband zorgt voor een waterdichte koppeling.
3. Dichten openingen
Ook aan de binnenkant van de band zijn er openingen. Die dicht je met de stoffen afsluiters. Wat de vlotters doen die daaraan hangen zal nog duidelijk worden. Nu alles gedicht is kan het bad worden opgeblazen met bijgeleverde pomp.
4. Oppompen en vullen
De vorm die het opblaasbad nu krijgt, zal nog veranderen wanneer er water in komt. Als het helemaal opgepompt is kan het gevuld worden met (leiding)water. Dat zal zeker tien uur duren wanneer het zwembad een gemiddelde inhoud van 23.000 liter heeft.
5. Vlotters
Als er 3 centimeter water in het bad staat, kan je zoveel mogelijk vouwen uit de bodem wrijven, telkens van het midden naar buiten toe. Als het zwembad gevuld is, kan je aan de vlotters trekken om zo de afsluitlappen te openen. Dan loopt er water in de band en dat perst de lucht in de band samen, waardoor het een soort springkussen wordt. Je mag vervolgens op de rand liggen, lopen of springen.
6. Filterinstallatie en skimmer
De filterinstallatie zit in een bijgeleverde tuinkoffer, maar uiteraard mag je die ook in een andere ruimte neerzetten. De zandfilter installeren is een kwestie van de slangen aansluiten. De langste slang verbindt de aanzuigopening van de pomp met de skimmer. Een skimmer zuigt het water aan de oppervlakte aan, zodat al het drijvende vuil verwijderd wordt. De pomp stuurt het water door de filter, en dan gaat het via de uitlaat naar de onderkant van het opblaasbare zwembad.
Let er op dat de filter op een circuit met een differentieelschakelaar van 30 milli-ampère aangesloten moet zijn!
7. Schoon water
Naast de filter zijn er nog extra producten nodig om het water helder te houden. Je kan dit o.a. doen door de zuurtegraad van het water te meten en dat op orde te brengen met de daarvoor bestemde producten. Voeg de juiste hoeveelheid chloor toe om het water bacterievrij te houden. De filter zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de watermassa.
Het water blijft in een opblaasbaar zwembad warmer dan in een gewoon zwembad, omdat de banden ideaal isolatiemateriaal zijn. 's Nachts komt er een isolerend zeil over het water.