Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Hoe moet je het houtwerk buiten schilderen?

Omschrijving

Schilderwerk buiten heeft onder weersomstandigheden flink te lijden. Je deur, raamkozijn of ander houtwerk is inmiddels misschien dus hard toe aan een nieuwe lik verf. Hoe kun je dit houtwerk professioneel overschilderen? In deze instructievideo wordt zowel de voorbereiding voor het schilderen van het houtwerk, als het aanbrengen van de grondverf en daarna de laklaag, uitgelegd. Dat maakt het klussen een stuk gemakkelijker.
Daarnaast kun je in de handleiding hieronder de uitleg en de benodigdheden nog eens nalezen. Succes met je schilderklus!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Buitenverf
 • Grondverf
 • Kwasten en verfrollers
 • Schuurpapier, grof en middelfijn
 • Houtreparatie
 • Acrylkit
 • Plamuur
 • Verfreinigingsmiddel
 • Krabber
 • Verfföhn
 • Schuurkurkje
 • Schuurmachine
 • Schilderstape
 • Beitel
 • Plamuurmes
 • Stoffer
 • Emmer
 • Spons
 • Verfhandschoenen

1. Afgebladderde verflagen verwijderen

Wil je het buitenwerk gaan verven dan is een goede voorbereiding erg belangrijk. Begin met het verwijderen van de afgebladderde verflagen. Gebruik hiervoor een scherpe krabber en verfföhn. Houd de verfföhn niet te lang op één plek, maar beweeg de föhn zachtjes heen en weer zodat de ondergrond niet te heet wordt. Voor het wegkrabben van verf in lastige hoekjes is het handig een beitel te gebruiken. Schuur na het wegkrabben van de verf het kale hout op met grof schuurpapier. Afgebladderde verflagen verwijderen
Zorg dat je krabber altijd voldoende scherp is, dat werkt een stuk makkelijker.

2. Beschadigingen repareren

Beschadigingen kun je repareren met een speciaal 2 componenten houtreparatiemiddel en een plamuurmes. Meng volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking de 2 componenten op je plamuurmes en breng de pasta aan op de beschadigde plek. Laat de houtreparatie goed drogen en schuur daarna de behandelde plek bij. Breng ook weer een nieuw laagje grondverf aan. Hiermee voorkom je later kleurverschil.

3. Het verfwerk schuren

Voor het overige, nog in tact zijnde verfwerk, kun je volstaan met alleen het grof opschuren met behulp van een kurkblokje met middelfijn schuurpapier. Voor grotere vlakken gebruik je een schuurmachine. Zorg dat je na het schuren goed het stof verwijderd met een zachte stoffer.

4. Het ontvetten van het houtwerk

Om na het schuren het te schilderen houtwerk grondig te ontvetten reinig je de ondergrond met een speciale verfreiniger. Neem na het reinigen met de verfreiniger het houtwerk nog een keer extra af met schoon water en een schone spons.

5. Ramen en kozijnen afplakken

Plak voordat je gaat verven eerst de randen van ramen en kozijnen zorgvuldig af met schilderstape. Verwijder het tape direct na de schilderklus. Laat je het te lang zitten, dan krijg je het er moeilijk af. Ramen en kozijnen afplakken

6. Het aanbrengen van de eerste laag grondverf

Je begint je schilderwerk met alles in de grondverf zetten. Zorg dat de verf goed gemengd is door het blik eerst stevig te schudden en daarna de verf van onder naar boven door te roeren met een roerstaafje. Verdun de verf zo nodig volgens de instructie op het etiket.
Breng de grondverf aan met een speciale buitenverf kwast. Voor grote vlakken kun je een verfroller gebruiken. Rol de roller net zolang over het verdeelrooster heen totdat de verf gelijkmatig verdeeld is.

7. Het opzetten van de grondverf

Schilder in verticale banen van links naar rechts en laat daarbij de banen elkaar overlappen. Rol daarna het hele vlak nog een keer verticaal na.
Laat na het aanbrengen de grondverf goed drogen. De droogtijd vind je op het etiket van de verfbus.
Om schoon en makkelijk te kunnen werken is het handig om verfhandschoenen te dragen.

8. Oneffenheden wegwerken

Als de eerste laag grondverf droog is vallen kleine oneffenheden goed op. Plamuur ze met lakplamuur en dicht kieren met acrylaatkit. Schuur de plekken na het drogen van de plamuur en het kit, voorzichtig glad. Vergeet niet de geschuurde plekken daarna opnieuw te behandelen met grondverf, anders krijg je kleurverschil. Oneffenheden wegwerken

9. Een tweede laag grondverf aanbrengen

Na het schuren kun je zo nodig een 2e laag grondverf aanbrengen. Schuur eerst de gegronde delen weer glad. Hiermee zorg je voor een goede hechting van de volgende laag. Met een glad oppervlak sluit je namelijk vocht en vuil zoveel mogelijk uit. Maak na het schuren het houtwerk weer stofvrij met een stoffer en kleefdoekjes.
Kaal hout heeft altijd twee lagen grondverf nodig.

10. Het aanbrengen van de laklaag

Als je al het houtwerk in de grondverf hebt gezet, is het tijd om te gaan aflakken. Meng eerst weer de verf. Pak daarna de kwast en doop hem een aantal maal goed in de verf. Strijk de kwast steeds af tegen de rand van het blik totdat hij verzadigd is, maar niet meer druppelt.

11. Het opzetten van de lakverf

Het mooi opzetten van de lakverf doe je als volgt:
 • Zet de verf niet te dik op en zorg ervoor dat je de verf gelijkmatig verdeelt.
 • Schilder met lange, krachtige halen in de richting van de houtnerf en gebruik voor grote vlakken een speciale roller.
 • Strijk de verf na in de richting van de nerf.
 • Zorg dat je de overlappende stukken goed uitstrijkt om druipers te voorkomen.
Voor het opbrengen van een 2e laklaag laat je de eerste laag 18 uur drogen en schuur je deze daarna weer licht op voor een goede hechting.

12. Gebruikte kwasten en verf bewaren

Kwasten kun je tussen de lagen door heel goed hergebruiken. Je kunt de gebruikte kwasten een week bewaren door ze onder water te zetten. Dep ze voor gebruik droog op een krant of met keukenpapier. Een andere manier om kwasten en rollers te bewaren is ze te wikkelen in aluminiumfolie.
Restanten verf kan je goed bewaren. Klop de deksel weer voorzichtig op het verfblik. Draai daarna het blik nog een keer helemaal om, zodat de verf aan de binnenkant het blik volledig luchtdicht afsluit. Hierna kun je de verf wegzetten om later nog weer eens te gebruiken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!