Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Hoe moet je het houtwerk buiten schilderen?

Omschrijving

Schilderwerk buiten heeft onder weersomstandigheden flink te lijden. Je deur, raamkozijn of ander houtwerk is inmiddels misschien dus hard toe aan een nieuwe lik verf. Hoe kun je dit houtwerk professioneel overschilderen? In deze instructievideo zal Patrick je dit duidelijk uitleggen. Dat maakt het klussen een stuk gemakkelijker.
Daarnaast kun je in de handleiding hieronder de uitleg en de benodigdheden nog eens nalezen. Succes!

Handleiding
Benodigdheden
  • buitenverf
  • grondverf
  • schuurpapier
  • stoffer
  • emmer
  • spons
  • verfreinigingsmiddel
  • schuurmachine
  • schilderstape
  • kwasten en rollers

1. Hoe vaak schilderen?

Je hoeft, bij goed onderhoud, je buitenwerk maar eens in de acht jaar te schilderen.

2. Schoonmaken houtwerk

Om te beginnen maak je het hout schoon met een emmer sop met verfreinigingsmiddel en een spons. Is je verf gebladderd, gebruik dan een krabber. Wil je de verf weghalen, gebruik dan ook nog een verfföhn. Wanneer je verrot hout hebt, moet je het behandelen met houtrotvuller, maar dit is een zeer intensieve klus.

3. Schuren hout

Voordat je gaat schilderen schuur je eerst de ondergrond op. Gebruik steeds het juiste schuurpapier. Voor geverfd hout gebruik je middelfijn schuurpapier korrel 120. Voor kaal hout gebruik je grof schuurpapier korrel 80. Verwijder na het schuren het stof met een stoffer.

4. Schilderstape

Plak de ruiten en de niet te schilderen oppervlakten als de brievenbus af met schilderstape.

5. Grondverf gebruiken

Voordat je gaat schilderen zet je eerst alles in de grondverf. Zorg dat de verf goed gemengd is door de pot te schudden en de verf goed van onder naar boven door te roeren met een roerstaafje. De grondlaag zorgt voor een goede vulling van kleine oneffenheden.

6. Roller gebruiken

Gebruik bij grote vlakken een roller. Rol de roller net zolang over het verdeelrooster heen totdat de verf gelijkmatig verdeeld is. Schilder in verticale banen. Begin aan de linkerzijkant en ga zo naar rechts. Laat de banen elkaar overlappen. Na afloop rol je het hele vlak nog een keer verticaal na. Kaal hout heeft zelfs twee lagen grondverf nodig.

7. Drogen grondverf

Zorg ervoor dat je na de klus de schilderstape meteen verwijderd, anders gaat het door de zon steeds vaster zitten. Laat de grondverf goed drogen, de droogtijd vind je op het etiket. Stel dat je nog oneffenheden ziet; die kan je wegerken met plamuur. Vergeet niet als de plamuur droog is de plek te schuren en te behandelen met grondverf. Anders krijg je kleurverschil.

8. Opnieuw schuren

Als de grondverf droog is, schuur je het weer op. Gebruik hiervoor schuurpapier met korrel 120. Maak het stofvrij met een stoffer en kleefdoekjes. Hiermee zorg je voor een goede hechting van de volgende laag. Met een glad oppervlak sluit je vocht en vuil zoveel mogelijk uit.

9. Schilderen

Plak waar nodig weer af met schilderstape. Meng ook deze verf weer goed voor gebruik. Doop de kwast een aantal maal goed in de verf en strijk hem af tegen de rand van de pot, totdat de kwast niet meer druppelt. Zorg dat je de juiste kwast gebruikt. Zet de verf niet te dik op en zorg ervoor dat je het gelijkmatig verdeelt. Strijk de overlappende stukken goed uit om druipers te voorkomen.

10. Tweede laag

Laat deze laag goed drogen, schuur hem daarna nog een keer op met korrelgrootte 150 of 180 en breng een tweede laag aan.

11. Gebruikte kwasten bewaren

Gebruikte kwasten en rollers kan je twee weken bewaren door ze in water te zetten. Dep ze voor gebruik droog op een krant of met keukenpapier. Een andere manier om de kwasten te bewaren is door ze wikkelen in aluminiumfolie. Restanten verf kan je goed bewaren: klop de deksel weer voorzichtig op de verfpot. Draai de pot voordat je het wegzet nog een keer helemaal om, zodat de verf aan de binnenkant de pot helemaal luchtdicht afsluit.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!