1. Voorbereiding
Maak het raam aan de binnenkant goed schoon.Teken aan de buitenkant van het raam een horizontale lijn voor de bovenrand en aan iedere kant een verticale lijn voor de zijranden. Gebruik hiervoor een waterpas en een niet watervaste stift of afplaktape.
Het is mooier als je de folie niet over de volle breedte van het raam plakt, maar aan iedere kant een strook van bijvoorbeeld 1 cm open laat.
Als je voor de hoogte 1.40 m tot 1.80 m aanhoudt, zul je zo min mogelijk inkijk hebben.
2. Het aanbrengen van het raamfolie
Knip de folie op maat. Maak de binnenkant van het raam een klein beetje nat met een vochtige doek of sproeier. Verwijder een stukje van het schutvel. Begin vanuit een hoek en duw de folie tegen het raam. Ga voorzichtig over de breedte verder. Zorg ervoor dat de boven- en zijranden van de folie samenvallen met de op het raam afgetekende lijnen. Doordat je het raam iets nat hebt gemaakt, kun je de folie nog makkelijk verschuiven.
Verwijder nooit in één keer het schutvel. Grote kans dat de folie aan elkaar gaat kleven. Wil je de folie uit elkaar halen kan het gaan kreuken en scheuren.
3. De afwerking
Veeg eventuele luchtbelletjes en het overtollige water met behulp van een plastic pasje, liniaal of raamwisser voorzichtig weg. Zorg dat de folie nu niet meer verschuift. Het geheel ziet er eerst wat blauwig en bobbelig uit, maar nadat al het water tussen de folie en het raam verdampt is, zit de folie strak op het raam.
4. Figuren uitsnijden
Controleer of het raamfolie goed vastzit. Zo ja, dan kun je het geheel verfraaien, door bijvoorbeeld figuren uit te snijden. Gebruik hiervoor een hobbymes. Pas op dat je bij het uitsnijden niet in het raam kerft, dus ga heel voorzichtig te werk.
Als je verschillende soorten folie koopt, kun je een eigen, originele collage op het raam maken.
Raamfolie kun je ook gebruiken op glazen kastdeuren, glazen ruitjes in deuren, op schalen en vazen.