1. Het steekschuim op maat snijden
Snij het steekschuim passend, tot de rand van de schaal met zo min mogelijk schuim zichtbaar aan de zijkanten. Snij de hoekpuntjes van het schuim af.
Hoe meer steekschuim er aan de zijkanten zichtbaar is, hoe meer materiaal je nodig hebt om de zijkanten weg te werken!
Als je de hoekpuntjes van het steekschuim afsnijdt, kun je het bloemstuk later mooier verwerken.
2. Het schuim vol laten zuigen met water
Leg het te verwerken stuk steekschuim in lauwwarm water, waaraan desgewenst een houdbaarheidmiddel is toegevoegd. Laat het steekschuim zichzelf volzuigen en duw het niet onder water. Na enige tijd zal het bovenvlak van het schuim gelijk liggen met de waterspiegel en is het steekschuim klaar voor gebruik.
Als je het schuim onder water duwt kunnen er luchtkamers in het schuim ontstaan, waardoor een later op die plaats gestoken stengel geen watertoevoer heeft!
3. Het bladmateriaal (de helft)
Neem de helft van het bladmateriaal. Snij de stelen van het blad schuin af en steek de bladeren aan de zijkanten schuin naar beneden in het schuim.
Hoe schuiner de steel in het schuim zit hoe beter het water wordt opgenomen. Steek je de steel er vlak in, dan kan het blad na een paar dagen droog worden!
Om te voorkomen dat zachte kwetsbare stengels van bloemen of bladeren bij de verwerking beschadigen kun je met een satéprikker of breinaald een kanaaltje in het steekschuim maken tot de gewenste diepte en de stengel daarna voorzichtig in het voorgevormde kanaaltje steken.
4. De vuurpijlen en het look
Bepaal de hoogte van je bloemstuk en snij de stelen van de bloemen op de gewenste hoogte af. Steek de bloemen recht omhoog in het midden van het schuimblok, het look naast de vuurpijlen.
Natuurlijk kun je ook andere bloemen gebruiken. Denk daarbij eens aan bijvoorbeeld distels, dille, zijdebloem, akelei e.d.
5. De bessentak
Snij de kleine takjes van de grote tak los en steek ze aan één kant van de schaal laag in het schuim, waarbij je het schuim mooi wegwerkt. Laat een mooie, volle tak goed uitkomen door deze over de rand van de schaal en het blad van de andere takken heen te laten hangen.
Als je hier en daar het materiaal buiten de rand van de schaal laat uitkomen, voorkom je dat de compositie star wordt.
6. De zonnebloem
Snij de zonnebloem kort af en steek hem laag in het schuim.
7. De rozen
Snij de rozen goed schuin en kort af. Gebruik hiervoor een scherp mes waarmee je schuin door de steel snijdt. Houd daarbij met je andere hand de roos onder de kop vast. Steek de rozen met hun drieën bij elkaar in het schuim naast de zonnebloem en steek er nog een paar bessentakjes bij.
Voor een goede wateropname is het is belangrijk de bloemen goed schuin af te snijden!
Houd bij het afsnijden met je duim de steel tegen, zet het mesje tegen de steel aan en laat het mes het werk doen. Dus niet zagen of hakken.
8. Het overige bladmateriaal en het varenblad
Verwerk de rest van het bladmateriaal, nog wat bessentakjes en het varenblad op die plaatsen waar het schuim nog zichtbaar is. Het blad van de parapluvaren zorgt voor een wat exotische sfeer.
Als de bessentakjes aan beide kanten van de schaal terugkomen, ontstaat er wat meer evenwicht in de schikking.
9. De anthuriumbladeren
Buig de bladeren halfrond en zet ze onderaan vast met een nietje. Snij de stelen goed schuin en kort af en steek ze bij elkaar tussen de rozen en de zonnebloem, laag in het schuim. Laat ze allebei dezelfde kant, de buitenkant, opwijzen. Draai de hoge bloemen nog iets bij voor een ruimtelijk effect en klaar is je bloemstuk.
Zet het bloemstuk niet op een te warme, lichte plaats en niet in een rokerige ruimte of op de tocht!