Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe herken je illegaal vuurwerk en wat zijn de risico's?

Omschrijving

Hoe kun je illegaal vuurwerk herkennen en wat zijn de verschillen met legaal vuurwerk? Aan de hand van een aantal simpele tips en adviezen, leer je welke verschillen er zijn tussen legaal en illegaal vuurwerk hoe je het gevaar en de risico's van het gebruik van illegaal vuurwerk kunt verkleinen. Zo kun je ongelukken met vuurwerk voorkomen en houd je het voor jezelf en je omgeving veilig.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Wat is illegaal vuurwerk?

Illegaal vuurwerk is vuurwerk dat niet voldoet aan de wettelijke veiligheidseisen die er zijn voor consumentengebruik. Deze veiligheidseisen zijn opgesteld om de risico's bij het afsteken van het vuurwerk zoveel mogelijk te beperken. Zo bevat legaal vuurwerk nooit teveel kruit.

2. Illegaal vuurwerk herkennen

Illegaal vuurwerk kun je herkennen aan de verpakking. Zo moet er bij legaal vuurwerk een Nederlandse gebruiksaanwijzing zitten, moet er op de verpakking staan dat het geschikt is voor particulier gebruik en welke effecten je ervan kunt verwachten. Daarnaast staat op legaal vuurwerk de naam, de handelsnaam (of het handelsmerk), de naam en plaats van de vestiging van de fabrikant en de importeur vermeld, inclusief het toegekende artikelnummer en het jaar van productie. Ontbreekt één van deze kenmerken aan het vuurwerk dat je bezit? Dan gaat het om illegaal vuurwerk.

3. Risico's illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk kan wel 30-50 keer de lading van toegestaan Nederlands vuurwerk hebben. Dat is de kracht van een handgranaat. Die wil je dus niet in je handen hebben als deze ontploft. De gevaren van het afsteken van illegaal vuurwerk zijn daardoor niet goed te overzien.

4. Slechte kwaliteit illegaal vuurwerk

De kwaliteit van illegaal vuurwerk kan erg slecht zijn. Lontjes voldoen niet aan de eisen en zitten bijvoorbeeld te los - of het vuurwerk is niet goed afgewerkt. Dit brengt de nodige gevaren met zich mee bij het afsteken ervan. Slechte kwaliteit illegaal vuurwerk

5. Afwijkende inhoud illegaal vuurwerk

De inhoud van illegaal vuurwerk wijkt af van legaal vuurwerk. Zit er bijvoorbeeld flitspoeder in, dan betekent dit dat het vuurwerk al door de elekticiteit van een wollen trui tot ontbranding kan komen.

6. Veilig handelen met vuurwerk

Wil je veilig handelen met vuurwerk? Houd je dan aan een aantal regels bij het afsteken ervan. Zorg bijvoorbeeld dat je geen statische kleding draagt en dat je het vuurwerk goed verpakt bij je hebt. Twijfel je aan de kwaliteit of de veiligheid van het vuurwerk of is het vuurwerk al een keer aangestoken? Steek het dan niet (opnieuw) aan. Dit kan ernstige gevolgen hebben.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!