Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun met Oud & Nieuw veilig je vuurwerk (vuurpijlen) afsteken?

Omschrijving

Vuurwerk is het hoogtepunt van een feestelijke dag. Afsteken van vuurwerk is alleen niet zonder gevaren. Helaas gaat er bij het aansteken van een vuurpijl nog wel eens iets mis. Om ongelukken te voorkomen raden wij je aan deze instructievideo te bekijken en de aanwijzingen te volgen zodat die vuurpijlen met oudjaarsavond veilig de lucht in gaan!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
Steek vuurwerk altijd buiten af. Houd het vuurwerk nooit in de hand vast.

1. Voorbereiding

Gebruik voor het lanceren van de vuurpijl een lege fles, voor de helft gevuld met zand of water. Let er vooral goed op dat de fles stabiel op de grond staat.
In plaats van een fles kun je ook een lanceerinrichting of lanceerbuis gebruiken. In dat geval klap je de lanceerinrichting uit of duw je de lanceerbuis stevig in de grond. Verwijder de lontbeschermer en een deel van het papier. Zorg dat het begin van de lont goed zichtbaar is.
Voor grote vuurpijlen kun je een pvc buis stevig in de grond slaan en deze als lanceerbuis gebruiken.

2. Het afsteken van de vuurpijl

Lees de gebruiksaanwijzing op het vuurwerk. Plaats de vuurpijl in de fles, buis of lanceerinrichting. Houd het vuurwerk nooit in je hand en steek het vuurwerk aan met een aansteeklont of aansteekstokje. Belangrijk is dat je tijdens het aansteken naast het vuurwerk staat.

Ga na het aansteken op minimaal 15 meter afstand van de vuurpijl staan. Zorg ervoor dat ook je publiek op een veilige afstand staat. Het afsteken van de vuurpijl

3. Het opruimen na afloop

Ruim na afloop het vuurwerk op. Steek wijgeraars en blindgangers nooit opnieuw aan. Zorg ervoor dat deze bij het opruimen niet achterblijven. Stop ze in een emmer water en verwijder ze daarna als chemisch afval.
Drank en vuurwerk gaan niet samen. Bij de meeste ongelukken met vuurwerk was er drank in het spel.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!