Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Vuurwerk veilig afsteken: 9 belangrijke tips.

Vuurwerk veilig afsteken: 9 belangrijke tips.
Omschrijving

Hoe kun je vuurwerk veilig afsteken en de risico's zoveel mogelijk beperken? In deze instructie worden negen belangrijke tips gegeven die je simpel kunt toepassen wanneer je vuurwerk gaat gebruiken. Zo voorkom je ongelukken voor jezelf en voor omstanders tijdens Oudejaarsavond.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Draag veilige kleding

Draag kleding die is gemaakt van natuurlijke stoffen zoals katoen, wol of spijkerstof. Synthetische stoffen als nylon zijn namelijk licht ontvlambaar.

2. Draag geen kleding met capuchon

Draag geen kleding of jassen met capuchon bij het gebruiken van vuurwerk, ook niet wanneer je als omstander naar het vuurwerk gaat kijken. Vuurwerk kan per ongeluk in een capuchon terechtkomen en zo ernstig letsel veroorzaken.

3. Veiligheidsbril dragen

Draag altijd een veiligheidsbril bij het afsteken van het vuurwerk. De bril voorkomt dat er vonkjes en rondvliegende stukjes vuurwerk in je ogen terecht komen; dit maakt het afsteken van vuurwerk en het kijken ernaar een stuk veiliger. Waarom zou je speciaal een vuurwerkbril dragen? Een vuurwerkbril is gemaakt van een stevig polycarbonaat, waardoor het glas niet kan breken, zoals bij een normale bril. Een ander verschil met een normale bril is dat de vuurwerkbril goed aansluit op het gezicht. Het dragen van een speciale vuurwerkbril heeft dus meerdere voordelen.
Zorg dat ook omstanders die geen vuurwerk afsteken een vuurwerkbril dragen.
Optioneel kun je oordoppen dragen bij het afsteken van het vuurwerk. Steek je knalvuurwerk af, dan kan eventuele gehoorschade hierdoor worden voorkomen.

4. Gebruik een verzwaarde fles

Zorg er altijd voor dat siervuurwerk stabiel en stevig op de (onder)grond staat. Zet vuurpijlen in een fles die je hebt verzwaard met zand of gevuld met water. Door de fles te verzwaren, kan deze niet omvallen. Voor het veilig afsteken van vuurpijlen kun je ook een lanceerstandaard gebruiken.
Bij de meeste ongelukken met vuurwerk is er alcohol in het spel. Als je alcohol gebruikt heb je een minder vaste hand en ben je minder alert. Steek dus geen vuurwerk aan als je zelf hebt gedronken maar laat dit over aan een ander.

5. Gebruik altijd een aansteeklont

Gebruik altijd een aansteeklont (of evt. een sigaret) bij het aansteken van het vuurwerk. Een aansteeklont is veiliger dan een aansteker. Waarom? De vlam van een aansteker kan veel te dicht bij het kruit komen, waardoor het vuurwerk te snel kan exploderen en je onvoldoende tijd hebt om afstand te nemen van het vuurwerk.

6. Weigeraars niet opnieuw aansteken

Vuurwerk dat niet af is gegaan, de zgn. 'weigeraars', mag nooit opnieuw afgestoken worden. De kans is groot dat het te snel ontploft, terwijl je nog te dicht in de buurt van het vuurwerk bent. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de lont al eerder is aangestoken en daardoor te kort is geworden.

7. Houd voldoende afstand

Voor het veilig afsteken van vuurwerk is het belangrijk om voldoende afstand te houden. Dit geldt zowel voor jezelf als voor omstanders. Als richtlijn kun je een afstand van 6-8 meter aanhouden.

8. Vuurwerk op de juiste manier vervoeren

Doe vuurwerk altijd in een losse plastic tas als je het vervoert. Gaat er iets mis, dan kun je een plastic tas makkelijk en snel weggooien. Het is daarom gevaarlijk om vuurwerk in een rugtas te stoppen. Doe vuurwerk ook nooit in je broek- of jaszakken.

9. Windrichting en bomen

Staat er wind? Houd bij het afsteken van het vuurwerk dan rekening met de windrichting. Zo voorkom je dat vuurwerk een 'verkeerde kant' op vliegt. Steek vuurwerk ook niet te dicht af bij een boom. Het vuurwerk kan in de boom vast komen te zitten en te dichtbij ontploffen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!