Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Sinterklaas: drie eenvoudige surprise ideeën op een rijtje!

Omschrijving

Drie makkelijk te maken surprise ideeën voor Sinterklaasavond: een simpel en leuk vliegtuig van een plastic fles, een surprise taart van karton of een dier van klei. Aan de hand van de voorbeelden in de instructievideo, kan iedereen op eenvoudige wijze een leuke surprise in elkaar zetten. De surprises zijn goedkoop om te maken en ook hoef je er geen groot knutselaar voor te zijn. Onder de video hebben we de surprise ideeën stapsgewijs uitgewerkt en kun je de beschrijving en de benodigde materialen rustig nalezen. Veel knutselplezier en een mooi sinterklaasfeest gewenst!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Voor het surprise vliegtuig:
 • Sintcadeautje (klein formaat)
 • grote lege transparante plasticfles
 • donkerblauw en lichtblauw dun karton
 • doorzichtig plakband
 • donkerblauw tape
 • een centimeter en schaar
 • Voor de taart surprise:
 • Sintcadeautje
 • ronde, hoge kartonnen doos
 • dun karton in lila, donkerpaars, roze of andere zoete kleuren naar keuze
 • dun wit en geel karton
 • schaar en centimeter
 • lijm
 • sinterklaas figuurtje
 • sinterklaas schoensnoepgoed
 • Voor het klei figuur:
 • Sintcadeautje
 • dun geel karton
 • witte zelfhardende klei
 • klein stukje roze papier
 • twee witte bolletjes (te maken van klei of je neemt bijv. mini pompoentjes, steentjes of knikkers)
 • schaar
 • groene plakkaatverf of andere kleur naar keuze
 • verfkwastje
 • bakje met water
 • blauwe viltstift

1. Surprise vliegtuig: de voorbereiding

Neem de lege fles en knip ongeveer 1 à 2 cm boven de bodemrand de onderkant er rondom af. Schuif het cadeautje in de fles en plak daarna met doorzichtig plakband de onderkant weer aan de fles.
Schud de fles even flink heen en weer om te controleren of de onderkant goed vastzit en je cadeautje er niet uitvalt.

2. De romp van het surprise vliegtuig maken

Knip een stuk lichtblauw karton op maat voor de romp van de vliegtuig surprise. Bepaal de lengte van het karton door de lengte van de fles te meten vanaf 3 cm onder de flessenhals tot aan de bodem. Meet voor de breedte van het karton de omtrek van de fles en tel hier 3,5 cm bij op. Knip op 3 cm vanaf de kant het karton aan één lengte kant 3,5 cm diep in.
Wikkel het karton in de breedte om de fles met de kant tegen de bodem en de inkeping aan de onderkant van de fles. Plak het karton met doorzichtig plakband tot aan de inkeping op elkaar en vouw het stukje karton na de inkeping recht omhoog (zie video 0.13). Dit als het zogenaamde kielvlak dat op de achterkant van het vliegtuig zit.
Plak tot slot aan de bovenkant van de fles, 1 cm onder de kartonrand, rondom donkerblauw tape op het karton. Doe hetzelfde aan de onderkant van de fles, 1 cm boven het kielvlak.

3. De propellers maken

Teken op donkerblauw karton als één onderdeel twee propellers in het verlengde van elkaar met in het midden een rond gat, groot genoeg om over de flessenhals te schuiven (zie video 0.21). Knip de propellers uit, verwijder de dop van de fles en steek de hals door het gat in het midden. Draai de dop weer op de fles, waarna de propellers van het vliegtuig direct onder de dop zitten en voorzichtig kunnen ronddraaien (video 0.23).

4. De vliegtuigvleugels maken

Knip van lichtblauw karton twee stroken van 4 cm breed en 12 cm lang. Vorm van iedere strook een ring door de twee uiteinden met een overlap van 1 cm op elkaar te plakken.
Knip van donkerblauw karton twee vliegtuigvleugels en plak op elke ring een vleugel. Lijm vervolgens aan iedere kant van de fles, op het midden van de romp, een ring met de vliegtuigvleugel. Let daarbij goed op dat de vleugels aan de bovenkant van het surprise vliegtuig komen te zitten, de kant met het kielvlak.

5. Het hoogteroer maken

Knip tot slot nog een donkerblauw rechthoekig stukje karton met ronde zijkanten van 1,5 cm breed en 4 cm lang. Maak in het midden van één van de lange kanten een kleine inkeping en schuif het stukje karton dwars op de achterkant van het kielvlak (zie video 0.27), als het zogenaamde hoogteroer van het vliegtuig. Klaar is nu je propellervliegtuig surprise. Het hoogteroer maken

6. Surprise taart: de doos bekleden

Neem een ronde doos. Meet de omtrek en de hoogte van de doos en de breedte van de dekselrand. Knip een stuk lila karton op maat met een lengte overeenkomstig de gemeten doos omtrek en een breedte als van de gemeten dooshoogte minus het aantal gemeten centimeters van de dekselrand. Bekleed de doos rondom met het karton.

7. De doos versieren

Knip van het donkerpaarse karton een brede schulprand en plak deze over het lila karton heen, rondom op de doos met de rechte kant langs de bodem.
Knip van het roze papier een rand met rechthoekige punten en de helft minder breed dan de schulprand. Plak ook deze rand weer op de doos, over de schulprand heen en weer met de rechte kant langs de bodem (zie video 0.42 ).

8. Het deksel bekleden en versieren

Bekleed de rand van het deksel in zijn geheel met een strookje geel karton op maat. Knip van roze karton een smalle schulprand en plak ook deze rand, over het gele karton heen, rondom op de dekselrand.
Beplak de bovenkant van het deksel met een op maat geknipt rond stuk wit karton.
Knip van het gele karton smalle strookjes van ongeveer 1 cm breed, rol ze op en plak ze als een soort dwars over de taart heen gespoten slagroomstrepen op het deksel (zie video 1.04).

9. De surprise taart afmaken

Stop het cadeautje in de doos en doe het deksel erop. Plak in het midden, waar de ‘slagroom’ strepen elkaar kruisen een sinterklaas figuurtje en versier tot slot je surprise taart met nog wat sinterklaas snoepgoed. Pakjesavond kan beginnen! De surprise taart afmaken

10. Een draakje of barbakind van klei

Knip van dun geel karton kleine driehoekjes. Boetseer van witte, zelfhardende klei een barbakind of draakje (zie video 1.18). Maak je een draakje, steek dan de driehoekjes gelijkmatig verdeeld over het hoofd en de rug in de nog zachte klei. Knip een mondje van een stukje roze papier en druk dit op de zachte klei van het gezichtje. Neem twee kleine ronde items als ogen (zie benodigdheden) druk ook deze op de klei.
Je kunt voor de ogen natuurlijk ook gewoon twee rondjes knippen uit wit karton en die met lijm op het figuurtje plakken.

11. De klei surprise verven

Laat de klei drogen en verf je klei figuur daarna met plakkaatverf groen (of een andere kleur naar keuze). Teken met een blauwe viltstift pupillen op de ogen en plak hierna je draakje of barbakind als surprise op je mooi ingepakte sinterklaascadeau. Een echte sinterklaas verrassing! De klei surprise verven
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!