Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Gamma

Gamma
Heeft 10 instructies gemaakt

Zelf een tuinpad of oprit aanleggen met klinkers.

Omschrijving

Met klinkers zelf een tuinpad aanleggen is niet heel moeilijk. Hoe je zo'n verhard pad van klinkers moet leggen kun je in deze instructievideo stap voor stap zien. Belangrijk is het juiste materiaal, evenals een goede voorbereiding. Een tuinpad of oprit aanleggen met klinkers is functioneel en zorgt voor een leuk accent in je tuin. Klinkers zijn in verschillende kleuren en maten te koop en daardoor toepasbaar in zowel een klassieke, als moderne tuin. In de handleiding onder de video staat welk gereedschap en materiaal je voor deze tuinklus nodig hebt. Succes met deze tuinklus!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • steenpuin
 • zand en cement
 • fijn wit zand
 • boordstenen
 • klinkers
 • spa
 • kruiwagen
 • houten paaltjes en touw
 • rolmeter
 • waterpas
 • rubberhamer
 • hark
 • reilat of houten lat
 • twee latten van gelijke dikte
 • slijpschijf (afhankelijk van te leggen verband)
 • balk plus plank of een trilplaat
 • bezem

1. Tuingrond afgraven

Bepaal de plaats, lengte en breedte van het pad en zet met latjes de contouren uit. Graaf het te bestraten deel minimaal 20 cm diep uit. Plaats daarna de eerste boordsteen.
De boordstenen zorgen ervoor dat de fundering niet wordt weggedrukt en dat de klinkers niet gaan schuiven.
Denk goed na over de afmeting van je pad of oprit. Een tuinpad is over het algemeen minimaal 90 cm breed.

2. Hellingsgraad

Sla in de lengterichting van het pad paaltjes in de grond en bepaal de hoogte. Span op deze hoogte, met verval, een touw tussen de paaltjes. Een goed verval voor afwatering is 1 tot 2 cm per meter. Controleer dit met een waterpas.
Voor een goede afwatering moet je zorgen voor een hellingsgraad!

3. Overige boordstenen plaatsen

Als de hoogte is uitgezet, graaf je de boordstenen in met de bovenkant precies tegen het gespannen touw. Druk de stenen na het plaatsen aan met een rubberhamer.
Het is belangrijk dat boordstenen die elkaar raken, een rechte hoek vormen!
Leg voordat je de tegenoverliggende rij boordstenen plaatst eerst een rij klinkers. Zo kun je exact bepalen hoe ver de boordstenen uit elkaar moeten komen en onnodig slijpwerk achteraf, voorkomen!

4. Fundering, eerste laag

De fundering moet ongeveer 15 cm dik zijn en bestaat uit twee lagen. Stort als eerste laag het steenpuin en verdeel dit met een hark gelijkmatig over de afgegraven grond.
Door het steenpuin, voordat je het zand aanbrengt, af te dekken met worteldoek, kun je voorkomen dat er later onkruid tussen de tegels doorgroeit.

5. Tweede laag

De tweede laag is een stabilisatielaag die bestaat uit zand en cement. Meng hiervoor 1 deel cement met 7 delen zand. Dit kun je met de hand doen of, als je daarover beschikt, in een betonmolen. Vul het uitgegraven deel verder op met de stabilisatielaag en verdeel deze met de hark gelijkmatig over de eerste laag.
Klinkers vereisen een effen en stabiele ondergrond!

6. Overtollig zand afreien (video 3.15 – 4.00)

Start bij het hoogste punt, zodat je al het zand gelijkmatig kunt verdelen en strijk met een reilat het zand vlak. Je kunt dit doen met behulp van twee houten latten van gelijke dikte (paslatten) die de helling van het pad volgen. Leg de paslatten evenwijdig aan de boordstenen in het zand, trek de reilat over de paslatten en schuif het overtollige zand naar beneden toe weg (afreien). Herhaal dit tot het eind van het pad.
Contoleer bij het afreien, de helling van het pad met een waterpas!
Bestrating moet altijd onder afschot gelegd worden om te zorgen dat het water goed weg kan lopen. Daarom moet het zandbed iets schuin worden afgevlakt!
In plaats van een reilat kun je ook gewoon een lange lat nemen.

7. Klinkers leggen

Als je ervoor kiest om de klinkers in halfsteens verband te leggen, zoals in de video, slijp dan de klinkers in tweeën.
Je kunt ook kiezen voor een blok-, visgraat- of keperverband. Blokverband is echter voor een oprit minder geschikt. In een keperverband komen ronde en golvende belijningen mooi tot hun recht.

8. Leggen in halfsteens verband

Begin vanaf de kant met het leggen van een hele klinker en leg de eerste rij met om en om een hele klinker en een halve klinker. Tik met een rubberhamer de klinkers stevig aan, zodat ze goed vast zitten. Leg daarna de volgende rijen met alleen halve klinkers, die gewoon aansluiten.
Begin met het leggen altijd vanaf de kant!

9. Uittrillen pad

Leg een plank op de klinkers en loop zachtjes stampend een paar keer over de plank heen en weer. Herhaal dit tot je alle klinkers hebt aangestampt. Klop daarna met een balk de klinkers nog een beetje aan.
Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een elektrische trilmachine, te huur bij de bouwmarkt.

10. Voegen vullen

Vul de voegen van het pad op met fijn wit zand tot ze volledig gevuld zijn en veeg het straatwerk daarna goed in. Herhaal dit na een paar dagen en laat het zand minimaal een week liggen.
Met wat water spoel je het zand makkelijk tussen de kieren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!