Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Rainbow loom Starburst armband loomen.

Omschrijving

Hoe je de Rainbow Loom armband Starburst, een heel populair loom armbandje, kunt maken, wordt stap voor stap uitgelegd in de instructievideo. In de geschreven handleiding onder de video kun je deze uitleg nalezen. Voeg dit Rainbow Loom armbandje Starburst toe aan je collectie loom armbanden en begin snel met het loomen van dit erg leuke, loom armbandje met bloemetjes.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Eerste twee elastiekjes

Leg de loom zo neer dat de pijl van je afwijst. Pak een elastiekje in de basiskleur (zwart in de video) en doe dit om de eerste pin van de middelste rij. Haal het elastiekje naar links en doe het om eerste pin van de linkerrij. Pak een nieuw elastiekje in dezelfde kleur en doe dit om dezelfde pin in de middelste rij. Haal daarna het elastiekje naar rechts en doe het om de eerste pin van de rechterrij.

2. Volgende elastiekjes linkerrij

Doe een nieuw zwart elastiekje om de eerste linkerpin, haal het naar voren en doe het om de volgende pin in deze rij. Breng op deze manier rechtdoor, tot de één na laatste pin, overlappend elastiekjes aan op de pinnen in de linkerrij. Doe een volgend elastiekje om de één na laatste pin, haal het naar rechts en doe het om de laatste pin van de middelste rij.
Het elastiekje om de één na laatste pin gaat dus niet rechtdoor om de laatste pin, maar om de pin rechtsboven in de middelste rij!

3. Elastiekjes rechterrij

Ga weer terug naar het begin van de loom en breng op dezelfde manier als in de linkerrij, zwarte elastiekjes aan in de rechterrij: overlappend, rechtdoor, tot de één na laatste pin. Doe het elastiekje om deze pin niet rechtdoor om de laatste pin, maar haal het naar links en doe het bij het andere elastiek om de pin linksboven, in de middelste rij.

4. Eerste 3 elastiekjes van de eerste bloem

Ga terug naar het begin van de loom en pak elastiekjes in de kleur van de eerste bloem. Doe het eerste elastiekje om de tweede pin van de middelste rij, haal het naar rechts, en doe het daarna om de pin rechtsboven in de rechterrij. Pak een nieuw elastiekje, doe dit om dezelfde middelste pin, maar daarna om de pin rechtsonder, boven het zwarte elastiek. Doe weer een elastiekje om de middelste pin, haal het naar achteren en doe het om de voorgaande pin in deze rij. Op de tweede pin van de middelste rij zitten nu 3 elastiekjes.

5. Volgende 3 elastiekjes van de eerste bloem

Doe het vierde elastiekje om dezelfde pin als de vorige drie en daarna om de pin linksonder. Het vijfde elastiekje gaat weer om dezelfde middelste pin en dan om de pin linksboven. Doe het zesde elastiekje om de middelste pin, haal het naar voren en doe het om de volgende pin in deze rij. Op de tweede pin van de middelste rij zitten nu 6 elastiekjes van dezelfde kleur. De eerste bloem is gemaakt.

6. Tweede bloem

Begin op de volgende lege pin van de middelste rij, de pin waarop dus geen elastiek zit. Pak een andere kleur elastiekje, doe het om de lege pin en daarna om de pin rechtsboven. Doe het volgende elastiekje om dezelfde middelste pin, maar daarna naar rechtsonder. Het elastiekje daarna gaat van de middelste pin naar beneden om de voorgaande pin in dezelfde rij. Dit elastiekje overlapt dus het elastiekje van de eerste ster. Doe de volgende drie elastiekjes steeds eerst om dezelfde middelste pin en achtereenvolgens om de pin linksonder, linksboven en naar voren, om de volgende pin.

7. Derde en volgende bloemen

Begin iedere keer weer op een volgende lege pin van de middelste rij en met een nieuwe kleur. Maak op dezelfde manier als de tweede bloem,steeds weer een nieuwe bloem in een nieuwe kleur. Ga zo door tot het eind.
Je werkt steeds vanaf dezelfde pin in de middelste rij en daarna achtereenvolgens naar de pin rechtsboven, rechtsonder, naar beneden, linksonder, linksboven en boven.

8. Het hart van de bloem

Pak een elastiekje in de basiskleur, in dit geval zwart. Vouw dit elastiekje in een achtvorm dubbel en doe het om de laatste pin van de middelste rij. Doe daarna op dezelfde manier een zwart elastiekje in iedere bloem om de middelste pin, de pin van waaruit je hebt gewerkt.
In tegenstelling tot de laatste pin, gaat er om de eerste pin geen zwart elastiekje!
De pin in het midden met de vele lagen elastiek, zes kleur en twee zwart, noemen we het hart van de bloem.
De achtvormige zwarte elastiekjes, in het midden (het hart) van de bloem, worden officieel in het Engels ‘capband’ genoemd.

9. Het eerste elastiekje haken

Draai de loom om, met de pijl nu naar je toe en begin met haken. Steek de haak in het elastiek van de eerste pin in de middelste rij, achter het zwarte elastiek langs en trek het zwarte elastiek (de capband) opzij. Haal het gekleurde elastiekje naar boven, voor het zwarte elastiek langs en doe het om de volgende pin, het hart van de bloem.

10. Blaadjes eerste bloem haken

Steek de haak in het elastiek van het hart, duw de capband (het zwarte elastiek) opzij , pak het bovenste gekleurde elastiekje en breng dit naar de pin rechtsonder, de pin waar ook de andere helft om zit. Pak in het hart het volgende elastiekje en breng het naar rechtsboven, de pin waar het vandaan komt en dus
ook weer de andere helft om zit. Breng zo ook de volgende elastiekjes achtereenvolgens terug naar boven (volgende pin in de rij), terug naar linksboven en naar linksonder. De blaadjes van de eerste bloem zijn nu gehaakt.
Bij het haken van de bloemblaadjes werk je vanuit het hart en tegen de klok in, dus linksom!
Het elastiekje dat het blaadje vormt moet helemaal vrij zijn, als een druppeltje. Haak je een ander elastiekje mee, dan is het niet goed!

11. Blaadjes tweede bloem haken

Je gaat nu eerst de eerste bloem met de tweede verbinden. Pak op de pin in de middelste rij, waarop de eerste en de tweede kleur zitten, het onderste elastiekje (tweede kleur) en haal dit naar boven en naar voren. Doe het om de pin van het hart. Haak daarna weer de bloemblaadjes. Steek de haak in het hart, pak steeds het bovenste elastiekje en breng het naar de pin waar het vandaan komt. Eerst naar rechtsonder, daarna naar rechtsboven, dan recht naar voren (volgende pin), vervolgens naar linksboven en daarna naar linksonder. De tweede bloem is nu klaar.
Het eerste blaadje is het lastigst, omdat er dan heel veel elastiekjes om de pin zitten! Daarna wordt het makkelijker.

12. Blaadjes volgende bloemen

Herhaal de vorige stap tot het eind, waarbij je steeds als eerste de bloemen met elkaar verbindt.
Heb je moeite in het hart het juiste elastiekje te vinden, dan kun je de haak ook iets verder doorsteken en het elastiekje aan de zijkant pakken.

13. Linkerrand haken

Ga terug naar het begin, naar de eerste pin van de middelste rij. Steek de naald in het elastiek, duw de capband (zwarte elastiek) opzij, pak het bovenste elastiekje, breng het naar linksboven en doe het om de pin waar het vandaan komt. Pak het onderste elastiekje, breng het naar rechtsboven en doe het ook om de pin waar het vandaan komt. Pak daarna in de rechterrij op de eerste pin met elastiek, het onderste zwarte elastiekje, haal dit naar boven en naar voren en doe het om de volgende pin in de rij. Ga zo door tot de laatste pin.
Blijf steeds rechtuit haken, tot de laatste pin! Hier ga je de hoek om!

14. Laatste pin van de rand

Haal nu het elastiek van de linkerrij naar rechtsboven en doe het om de laatste pin van de middelste rij.

15. Rechterrand haken

Ga terug naar het begin en haak op dezelfde manier als de linker-, de rechterrand. Breng het elastiek van de laatste pin naar links, weer naar het midden.
Merk je tijdens het haken, dat er veel spanning op het elastiek staat, ga dan met je haaknaald even om de pin heen en rek het elastiek iets uit. Dit geeft iets meer ruimte, waardoor het elastiek wat minder strak staat.

16. Elastiek van de loom halen

Steek je haaknaald door de elastiekjes op de laatste middelste pin heen. Pak een zwart elastiekje en haak dit met één kant vast aan de naald. Houd het andere eind goed vast en trek het zwarte elastiekje door de elastiekjes op de naald heen. Doe ook de andere lus van het zwarte elastiekje op de naald en schuif beide lussen iets verder op de naald, zodat het elastiek er niet af schiet. Haal nu de armband van de loom af.
Let op dat je de naald door alle elastiekjes heen steekt!

17. Armband verlengen

Leg de loom zo neer dat de pijl weer van je af wijst. Breng op de pinnen van de linkerrij, overlappend, vijf tot zeven zwarte (basiskleur) elastiekjes aan. Breng als laatste de armband op de loom aan, met het zwarte elastiek, verdeeld over twee pinnen en eveneens overlappend (video 13.53). Draai de loom om, zodat de pijl nu naar je toe wijst. Begin met haken bij de tweede pin in de rij. Haal het onderste elastiekje steeds naar voren en doe het om de volgende pin. Ga zo door tot het eind.
Het aantal aan te brengen elastiekjes is afhankelijk van hoe breed de armband moet worden.

18. Sluitclip vastmaken

Doe het elastiek om de laatste pin ook om de pin linksboven in de middelste rij, zodat het verdeeld zit over twee pinnen. Pak de C of S clip en haak die vast aan de twee lussen elastiek. Haal hierna al het elastiek van de loom. Bevestig de andere kant van de clip aan de andere kant van de armband en je Starburst armbandje is klaar.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!