Gebruik een goed scherp koksmes voor het versnipperen van uien. Wanneer je mes niet scherp genoeg is, zal het fijnsnijden van de ui je niet gemakkelijk af gaan.
1. Stand van je hand
Zet je hand als een klauw, met je vingers goed gekruld, bovenop de ui. Plaats je duim achter je vingers. Zo voorkom je dat je in de toppen van je duim of vingers snijdt.
Let alsnog goed op bij het gebruik van een scherp mes.
2. De ui fijnsnijden
Halveer de ui. Snijd de halve ui fijn door met het mes verticaal naar beneden toe te snijden. Er ontstaan nu fijne banen (repen) in de ui.
3. Horizontaal insnijden van de ui
Houd met je vingers (klauw) de halve ui goed vast zodat de repen bij elkaar blijven zitten. Snijd de ui vanaf de onderkant op eenderde in een horizontale baan door (zie video 0:50 min). Herhaal dit door nog een baan te maken in de ui, op tweederde vanaf de onderkant.
4. Ui versnipperen
Je hebt de ui nu in horizontale en verticale banen ingesneden. Houd de ui met je hand (in klauwvorm) nog steeds goed bij elkaar. Versnipper de ui door opnieuw in verticale banen met het mes van je af te snijden. Er ontstaan nu allemaal fijne blokjes, die je verder kunt verwerken in het gerecht waarvoor je de ui nodig hebt.
Let erop dat het 'slot' van de ui, oftewel de kont, altijd aan de achterkant zit.
Heb je last van tranende ogen bij het snijden van een ui? Neem dan een slok water in je mond en slik deze pas door als je klaar bent. Je zult zien dat het helpt!
Wil je goed leren koken of meer te weten komen over de kwaliteit en smaak van producten? Dan is dit
kookboek van Herman den Blijker wellicht een goede tip.