Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Uit welke onderdelen bestaat je pc, hoe moet je randapparatuur aansluiten en hoe maak je de pc stofvrij?

Omschrijving

Hoe ziet de binnenkant van je computer er eigenlijk uit en uit welke onderdelen bestaat deze? Bekijk de video en je weet het! Daarnaast krijg je een duidelijke uitleg over het aansluiten van randapparatuur (zoals een monitor) op je pc. Ook het stofvrij maken van de computer wordt behandeld.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De onderdelen

Een belangrijk onderdeel van je computer is de voeding, het kastje waar de stroom binnenkomt en wordt verdeeld. Daarnaast zijn het moederbord, waarop o.a. de processor zit gemonteerd, de koeling, het werkgeheugen, aansluitpunten voor eventuele uitbreiding en de harde schijf, onderdelen die van essentieel belang zijn voor je computer. Al deze onderdelen zitten aan de binnenkant van je computer gemonteerd. In de video wordt de binnenkant van een computer nader bekeken en de functies van de onderdelen toegelicht.

2. De aansluitpunten voor randapparatuur van boven naar beneden

De aansluitpunten voor de randapparatuur vind je aan de achterkant van de computer. Allereerst bovenaan het aansluitpunt voor de stroomkabel.

3. Het aansluitpunt voor het beeldscherm

Een stukje onder de stroomkabel aansluiting vind je een blauw aansluitpunt voor de kabel waarmee je het beeldscherm op de computer aansluit.

4. De aansluiting voor het toetsenbord en de muis

Onder de beeldscherm aansluiting zitten de twee aansluitingen voor het toetsenbord en de muis. Deze worden vrijwel niet meer gebruikt, aangezien tegenwoordig alle toetsenborden en muizen met usb aansluiting zijn. De usb poorten bevinden zich onder de oude aansluitingen.

5. De aansluiting voor printer, webcam en overige

De printer en overige gewenste apparatuur kun je aansluiten op de usb poorten die nog over zijn.
De meeste randapparatuur heeft standaard usb aansluiting.

6. De aansluiting voor het geluid

Deze kun je vinden onder de usb poorten. Het belangrijkste is de middelste, de groene, aansluiting. Hierop sluit je de speakers aan.

7. De internet aansluiting

De internetkabel gaat in de poort die zich bevindt naast de usb aansluitingen.

8. De computer stofvrij maken aan de buitenkant

Met de stofzuiger op de laagste stand kun je de computer aan de buitenkant schoonzuigen. Met name de ontluchtings roosters aan de achterkant goed stofvrij maken.

9. De computer stofvrij maken aan de binnenkant

Maak de kast open. Waarschijnlijk heb je wat elektrische lading in je. Zorg eerst dat je deze 'lading' kwijtraakt door aan de binnenkant van de computer even een stukje metaal aan te raken, waardoor je lading gelijk wordt met die van de computer. Zuig daarna met de stofzuiger voorzichtig het zichtbare stof weg. Vergeet vooral ook de roosters van de koeling hierbij niet.
Als je elektrische lading in je hebt en je komt aan de onderdelen van de computer dan kan er een schok over komen en de computer beschadigen!
Maak de computer regelmatig stofvrij. Als je computer langzaam wordt, of misschien af en toe vastloopt kan stof een oorzaak zijn.

10. De onderdelen van een laptop

Voor een laptop zijn de meeste computer onderdelen kleiner gemaakt. Behalve de voeding, deze zit buiten de laptop als het zwarte kastje aan de stroomkabel.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!