Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een boeket maken op een basis van blad? (bladboeket)

Omschrijving

Zelf een boeket maken is leuk werk en net iets persoonlijker geven dan een boeket of bloemstuk, gekocht bij de bloemist. Op een basis van blad kun je een heel eigen boeket binden met fleurige bloemen uit de bloemenwinkel of geplukt in tuin of open veld. Het boeket kun je mooi binden volgens de korenschooftechniek. In de instructievideo laat Nelleke van de Floralist zien hoe je dit moet doen. In de geschreven handleiding kun je deze instructie nalezen, worden nog wat extra tips gegeven en de benodigde materialen vermeld.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • bos grote bladeren
  • verschillende soorten bloemen naar keuze voor een fleurig boeket
  • scherp mes
  • touw
  • schone bloemenvaas
  • evt. houdbaarheidsmiddel voor snijbloemen

1. Alle bloemstelen schoonmaken

Haal voor eenderde tot de helft van de steel het blad eraf. Verwijder ook beschadigde bladeren en bloemen en eventueel de dorens.
Bij een luxere bloemist kun je bloemen ook vaak los (per stuk) kopen.

2. Een basis van blad maken

Pak, als je rechtshandig bent, een blad in je linkerhand of, als je linkshandig bent, in je rechterhand. Leg nu het tweede blad er links voor langs zodat deze de eerste steel kruist. Leg vervolgens de steel van het derde blad er eveneens links voor langs.
In de praktijk worden veel “bladboeketten” gemaakt. Hierbij wordt als basis meestal een of meerdere grote bladeren gebruikt, waarop het boeket wordt gebonden.

3. De bloemen schikken

Voeg de verschillende bloemen om en om bij de basis. Leg de stelen steeds links voor de andere stelen langs zodat de stelen elkaar kruisen, waarbij je het boeket regelmatig een beetje in je hand draait.
Door regelmatig het boeket in je hand te draaien krijg je een goede verdeling van de bloemen en een goede vorm.
Houd bij het schikken rekening met de hoogte van de vaas. Bij een lage vaas wordt het bindpunt (het punt waar de bloemen worden samengebonden) hoog.
Wanneer je alle materialen er zo bijvoegt dat de draairichting van de stelen hetzelfde is, dus alle stelen dezelfde kant opgaan, maak je een schikking die je korenschoof noemt. Bekijk de video 5.07 om te zien hoe de stelen bij deze korenschooftechniek vallen.

4. De bloemen verschikken en de onderkant verstevigen

Als alle bloemen zijn verwerkt kun je ze nog een beetje verschikken door ze naar de ene of naar de andere kant te trekken totdat het boeket naar je zin is. Werk daarna het boeket af met de resterende bladeren. Steek het blad aan de buitenkant waardoor de bloemen aan de onderkant stevigheid krijgen.
Zorg dat je geen bladeren schikt onder het bindpunt. Dus al het blad vanaf het bindpunt omhoog.

5. De stelen op lengte snijden

Snijd de stelen op gelijke lengte af op eenderde van de hoogte van het boeket.

6. Het boeket samenbinden

Het punt waar het boeket het smalst is, noemen we het bindpunt. Draai op dit punt het touw stevig om het boeket. Trek daarbij het touw tussen de bloemstelen zo hoog mogelijk omhoog. Hierdoor blijven de bloemstelen goed uit elkaar staan. Knoop tenslotte de twee uiteinden van het touw stevig aan elkaar.
Bind het touw niet te strak want dan kneus je de stelen!
Het touw hoeft niet meer dan 2 à 3 keer om het boeket te worden gedraaid.

7. Het boeket in de vaas zetten

Knip de stelen op de gewenste lengte en snij ze goed schuin af. Vul de vaas voor eenderde tot maximaal de helft met vers, lauwwarm leidingwater, waaraan eventueel wat houdbaarheidsmiddel is toegevoegd en zet het boeket in de vaas.
Stengels met een sterke beharing zoals bijvoorbeeld gerbera’s, anemonen en lathyrus, moeten in ondiep water staan omdat onder water gemakkelijk bacteriën in de beharing nestelen!
Voor de meeste bloemen is lauwwarm water het best. Lauwwarm water bevat namelijk minder zuurstof dan koud water en wordt daardoor sneller opgenomen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!