Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 903 instructies gemaakt

Hoe kun je een baby verschonen en daarbij de communicatie stimuleren? (Emmi Pikler methode)

Hoe kun je een baby verschonen en daarbij de communicatie stimuleren? (Emmi Pikler methode)
Omschrijving

Een babyluier verschonen kan op verschillende manieren. Omdat ons tempo veel hoger ligt dan dat van ons kindje, stimuleren wij onze baby vaak teveel. Bij de verzorging, zoals dus het verschonen van de luier, kun je daarmee al rekening houden en tevens de communicatie stimuleren. Succes met het toepassen ervan!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Het tempo aanpassen

Het tempo van een baby ligt veel lager dan die van ons. Dit vergeten we nog wel eens, waardoor we de baby overstimuleren. Houd bij de verzorging van je baby daar rekening mee.

2. Initiatief en ontvangst

Vertel de baby wat je precies gaat doen en benoem wat je bij je baby ziet. Bijvoorbeeld zucht het, benoem dat dan voor hem/haar. Zo leert de baby langzaam wat hij/zij met zijn/haar lijfje doet. Dat heet initiatief en ontvangst.

3. De Emmi Pikler methode

De baby neemt initiatief door te zuchten of te lachen en de verzorger ontvangt dat door dit voor hem/haar te benoemen. Daarmee stimuleer je de communicatie. Deze methode heeft als achterliggende gedachte de methode van Emmi Pikler (zie wist je dit).
Als je de methode initiatief en ontvangst veel toepast, zul je merken dat je kindje steeds meer initiatief gaat nemen om met je te communiceren
Zelfs een baby van 4 maanden neemt al heel veel contact initiatief.

4. De baby optillen bij het verwisselen van de luier

Til de baby op aan zijn/haar knietjes. Pak één knietje beet en laat het andere beentje over je arm liggen. Je kunt hem/haar nu makkelijk optillen.

5. Het billendoekje gebruiken

Als je bij het verschonen een billendoekje nodig hebt, pak dit dan vast uit de doos en houd het in je hand. Zo verwarm je het doekje, wat veel prettiger aanvoelt voor je kindje dan een koud doekje.

6. Het broekje aantrekken

Als je kindje de leeftijd heeft dat hij/zij een beentje omhoog steekt doe dan de broekspijp van dit beentje als eerste aan.

7. De baby van de commode tillen

Pak de baby aan de ene kant achter onder de schoudertjes en nek en aan de andere kant onder zijn/haar billetjes.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!