Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Zelf je haar knippen: boblijn bijknippen (techniek en tips).

Omschrijving

Hoe je zelf je haar, een boblijn met pony, kunt bijknippen leer je in deze instructievideo. Het zelf knippen van je haar vereist wat handigheid maar met de juiste techniek en trucs, gaat het je vast lukken! In de video kun je zien hoe je de bob weer mooi in model brengt. In de handleiding onder de video vind je aanvullende tips voor het zelf knippen van korter haar en kun je de kniptechniek stap voor stap nog eens rustig nalezen.
Handig wanneer je een tijdje niet naar de kapper kunt, als je gewoon geen zin hebt om te gaan of wanneer dit financieel niet haalbaar is. Deze video is afkomstig van het YouTube kanaal van Eva Wisse.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
Als je zelf je haar knipt dan is het handig om dit droog te doen, omdat je de lengte van het uiteindelijke resultaat zo beter kunt inschatten.

1. Haar opbinden aan linkerkant van je gezicht

Je gaat eerst het achterstuk van je boblijn knippen, het haar aan de achterkant van je hoofd. Scheid daarom het voorste stuk van je haar van het achterste deel van je haar. Maak met een kam een scheiding vanaf de bovenkant van je hoofd tot boven je oor (zie foto bij de volgende stap). Bind het voorste gedeelte van je haar aan de linkerkant van je gezicht nu bovenop je hoofd vast in een knotje of staartje.

2. Haar opbinden aan rechterkant van je gezicht

Doe hetzelfde aan de rechterkant van je gezicht. Trek een scheiding vanaf de bovenkant van je hoofd tot aan je oor. Bind dit haar samen met het andere haar uit de knot goed vast bovenop je hoofd, zodat het strak gescheiden is van het gedeelte dat je zo gaat knippen. Haar opbinden aan rechterkant van je gezicht

3. Haar opbinden aan achterkant hoofd

Het haar aan de achterkant van je hoofd ga je laag voor laag knippen. Om dit te kunnen doen, moet je het grootste gedeelte van je haar dus eerst opbinden. Maak met behulp van een kam een horizontale scheiding aan de achterkant van je hoofd en scheid zo de eerste, onderste laag van je haar (deze laag ga je bijknippen) van het overige haar. Maak de laag niet te dik. Al het haar boven de scheiding (dus met uitzondering van de onderste laag) kun je vastzetten in een knot. Zie ook stap 5 voor een foto-voorbeeld.

4. Lengte boblijn bepalen

Schuif het elastiek over je hoofd en trek het haar met behulp van het elastiek in je nek goed strak. Bepaal de juiste lengte voor het knippen van de boblijn en schuif het elastiek over je haar naar beneden totdat je de gewenste haarlengte hebt bereikt. Het haar onder het elastiek (het stuk dat dus te lang is) ga je in de volgende stap bijknippen.
Controleer goed of het elastiek achter in je nek niet 'schuin' wegloopt en of deze aan de rechterkant van je nek en aan de linkerkant van je nek op dezelfde hoogte is uitgelijnd.

5. Eerste laag haar bijknippen

Begin nu met het bijknippen van de eerste laag van je haar. Dit wordt de basislijn van je bob dus zorg ervoor dat deze de lengte heeft die voor jou goed voelt. Eerste laag haar bijknippen

6. Controleren of de lijn recht is geworden

Heb je de gehele baan onder het elastiek bijgeknipt, controleer dan of de baan netjes recht is geworden. Zoniet, punt de plukken die nog onregelmatig onder het elastiek uit steken netjes bij. Controleren of de lijn recht is geworden

7. Tweede laag boblijn knippen

Je gaat nu de volgende laag van je boblijn knippen. Trek met een kam weer een horizontale lijn over de achterkant van je hoofd. Haal dit haar los van de knot en laat het over de zojuist bijgeknipte eerste laag haar heen vallen. Kam het haar daarna even door.

8. Lengte van de boblijn opnieuw bepalen

Doe het elastiek weer over je hoofd en bepaal opnieuw de lengte van de bob. Schuif het elastiek naar beneden totdat deze zich op de juiste lengte bevindt. Schuif de bovenste laag van je haar iets omhoog en check of het elastiek zich op dezelfde hoogte als de eerste laag bevindt. Knip daarna de tweede laag bij.

9. Overige lagen bijknippen

Blijf bovenstaande stappen herhalen totdat je alle lagen geknipt hebt.
Vergeet niet om je haar tussen het bijknippen van de verschillende lagen door steeds even te kammen.

10. Resultaat controleren

Heb je alle lagen geknipt, controleer dan of er geen uitstekende haren zijn die je hebt overgeslagen en of de lagen netjes op elkaar aansluiten. Neem het haar tussen je vingers, bekijk in de spiegel of de lijn recht is en knip eventuele lange, uitstekende haren of lengteverschillen tussen de lagen nog even bij (zie video min. 7:00).

11. Voorste deel van je haar bijknippen

Je kunt nu het voorste deel van je bob bijknippen. Haal je haar uit de knot en kam het weer goed door. Pak het voorste haar samen met een pluk van het al bijgeknipte haar tussen je vingers en knip het gelijk aan de lengte van het reeds geknipte haar. Herhaal dit aan beide kanten. Als het goed is heb je nu een boblijn die netjes aansluit en weer mooi recht en kort is. Voorste deel van je haar bijknippen

12. Scheiding pony maken

Maak voor het bijknippen van de pony met een kam eerst een scheiding op je hoofd. Heb je voldoende haar, maak dan een scheiding in de vorm van een punt, zodat je een mooie volle pony kunt knippen (zie afbeelding). Pak het haar van de pony met één hand goed vast. Doe het overige haar achter je oren of zet het vast met haarklemmen of schuifspelden als je dat makkelijker vindt. Scheiding pony maken

13. Pony bijknippen (recht model)

Kam je pony goed door zodat het haar op een natuurlijke manier in je gezicht valt. Knip de pony nu op gelijke lengte bij. Pony bijknippen (recht model)
Wil je een pony zoals hier in het filmpje? Knip de pony dan niet korter dan je wenkbrauwlijn (zorg dat deze er overheen valt). Is de pony toch nog te lang, dan kun je deze later altijd nog wat korter maken.

14. Haar in model brengen

Kam je pony en haar door en breng de boblijn naar wens in model. Klaar is het door jouzelf geknipte kapsel! Nu ziet je bob er weer netjes, strak en verzorgd uit. Haar in model brengen
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!