Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Gamma

Gamma
Heeft 10 instructies gemaakt

DIY Kerst: een kerstboom knutselen van hout als kerstkaartenstandaard.

Omschrijving

Hoe je voor Kerst van (steiger)houten planken een originele kerstboom kunt knutselen als originele kaartenhouder kun je zien in de instructievideo. Met wat kerst tape kun je op deze houten kerstboom al je kerstkaarten plakken, al dan niet afgewisseld met wat mooie kerstafbeeldingen. Leuk en decoratief. Ook kun je van de kaartenstandaard een alternatieve houten kerstboom maken door deze vol te hangen met allerlei leuke kerstversiering. Kortom, een leuk knutselidee voor Kerst, snel en makkelijk zelf te maken. Onder de video vind je de geschreven handleiding met daarbij vermeld de benodigdheden. Veel knutselplezier!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • 1 (steiger)houten plank (lxb) 210 x 20 cm
  • 1 houten plank (lxb) 100 x 20 cm
  • extra lat of blok hout als steun
  • dun (oud) latje, minimaal 1 m lang
  • rolmeter
  • potlood
  • zaag
  • schroeven
  • schroevendraaier of Schroefmachine

1. De horizontale planken zagen

Zaag 4 planken van respectievelijk 75, 60, 45 en 30 centimeter lang. Dit zijn de horizontale planken die worden bevestigd op een staande plank van 1 meter lang.

2. De planken vastschroeven

Leg de vier gezaagde planken, met steeds een tussenruimte van 5 cm, met het midden recht onder elkaar. Neem de plank van 1 meter en leg deze van boven naar beneden met het midden recht op het midden van de horizontale planken. Schroef hem vast met steeds twee schroeven schuin boven elkaar (zie video 0.54).
Gebruik steeds twee schroeven schuin boven elkaar voor de stevigheid.

3. De planken schuin afzagen

Draai de standaard om en leg vanaf het midden van de bovenste plank een dun latje schuin over de vier horizontale planken naar achtereenvolgens de rechter en linker hoekpunt van de onderste plank en teken de schuine lijn van de boom af (video 1.10). Zaag daarna iedere plank aan beide kanten langs de potloodlijn schuin af. De planken schuin afzagen

4. De standaard rechtop zetten

Om de standaard stevig te laten staan, kun je aan de achterkant een houten blok of steunlat tegen de staande plank bevestigen. Of neem een lat van 40 cm of langer, maak in het midden hiervan een inkeping van 20 cm breed en 2,5 cm diep en plaats hierin de kerstboom. Nog een mogelijkheid: bevestig een houten kruis onder de staande plank.
Je kunt de standaard natuurlijk ook gewoon ergens tegenaan zetten.

5. De kerstkaarten opplakken

Als de standaard klaar is kun je al je kerstpost met (kerst)tape op het hout plakken.
Hang de standaard al dan niet met behulp van spijkertjes vol met allerlei kerstspullen en je hebt een leuke alternatieve kerstboom.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!