1. Mond uitsnijden
Was het fruit en snijd met een schilmesje voorzichtig een partje vruchtvlees uit het onderste deel van de appel of peer. Je hebt nu een soort van openstaande mond.
2. Tanden maken
Knip met een snoei- of keukenschaar houten cocktailprikkers in stukjes en steek deze stukjes als ongelijke tanden in de boven- en/of onderkant van de mondopening.
3. Ogen maken voor perengriezel
Maak in de peer met het schilmesje een holletje op de plekken waar de ogen moeten komen. Druk in ieder holletje een cranberry en teken met een chocolade decoratie stift boven elk oog een wenkbrauw.
In plaats van cranberries kun je ook grote rozijnen of stukjes ander gedroogd fruit gebruiken.
4. Ogen maken voor appelgriezel
Snijd twee dunne plakjes dadel en druk in het midden van ieder plakje een gedroogde cranberry. Knip van een cocktailprikker aan de puntige kant een stukje af en steek hiermee het oog op de appel.
5. Hoedje maken voor appelgriezel
Neem een bananenschil en snijd van de bovenkant een paar centimeter schil af. Snijd daarna de steel van de schil af (zie foto) en je hebt de basis van een hoedje. Maak hierin rondom inkepingen en zet daarna het hoedje op de appel. Zo nodig kun je het hoedje nog met een prikkertje vastzetten op de appel.
Natuurlijk kun je ook de onderkant van de bananenschil nemen en daarvan een hoedje maken. Deze heeft onderop alleen vaak een donkere plek, dat kan iets minder leuk zijn. Een hoedje van papier is misschien ook een leuk idee!
Als je de griezels gaat eten, zorg er dan voor dat je eerst alle prikkers van de 'tanden' en 'ogen' netjes verwijderd. Zo voorkom je ongelukken bij het eten van de griezelmannetjes.