Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 339 instructies gemaakt

Je baby inbakeren met de Pacco inbakerdoek

Je baby inbakeren met de Pacco inbakerdoek
Omschrijving

Inbakeren is het stevig inpakken van je (onrustige) baby in doeken. Dit zorgt voor rust en geborgenheid bij je baby. Hoewel een ingebakerde baby op het eerste oog zielig lijkt, is niets minder waar. Onrustige baby’s houden zichzelf vaak wakker door wild met hun armpjes te zwaaien. Dit kan tot veel spanning leiden bij de ouders en de baby zelf. De gezinssituatie kan hierdoor behoorlijk onder druk komen te staan. Door je baby in te bakeren slaapt hij beter en creëer je rust en regelmaat. In deze instructievideo zie je hoe je je baby goed kunt inbakeren met de Pacco inbakerdoek.

Handleiding

1. Je baby in de inbakerdoek leggen

Leg de Pacco inbakerdoek klaar door de buitenste, grote doek neer te leggen en de binnenste doek op de klittenband strips te drukken. Leg je kind met zijn schouders op de rand van de buitenste inbakerdoek. Voor je gevoel is dit te hoog. Dit is echter nodig om de schouderlijn van de buitenste doek goed om de schouders te laten aansluiten en ervoor te zogen dat de nek van je baby vrij blijft.
Je baby in de inbakerdoek leggen
Overleg altijd met het consultatiebureau als je wilt starten met inbakeren. Zij hebben vaak een inbakerdoek te leen. Baken je baby niet in als hij koorts heeft, de eerste 24 uur na een inenting, bij benauwdheid of infectie van de luchtwegen, bij een afwijking van de wervelkolom, een verhoogde kans op een dysplastische heupontwikkeling of als je baby in een stuit heeft gelegen.
De binnenste en buitenste flappen van de inbakerdoek dien je altijd beiden te gebruiken.
Het boekje 'Inbakeren brengt rust van Ria Blom' is een veelgelezen boekje om alles over inbakeren te lezen. Vraag er eens naar bij het consultatiebureau. Vaak wordt het boekje (gratis) uitgeleend.

2. De eerste flap van de inbakerdoek dichtdoen

Vervolgens sla je de eerste flap om de buik van je baby en stop je hem onder zijn rug vast.
Let goed op dat het stuk doek onder de rug van je baby niet plooit, waardoor je baby niet lekker ligt
De eerste flap van de inbakerdoek dichtdoen

3. De tweede flap van de inbakerdoek dichtdoen

Houd de arm van je baby strak langs zijn lichaam. Sla de flap strak over de arm van je baby en druk hem op de klittenband strips. Past de flap goed op de klittenband strip, dan kun je ervan uitgaan dat je de flap goed hebt omgeslagen.
De tweede flap van de inbakerdoek dichtdoen

4. De derde flap van de inbakerdoek dichtdoen

Sla de laatste flap van de binnendoek om de andere arm van je baby. Wederom goed strak aangezien dit het hele principe van inbakeren is. De derde flap van de inbakerdoek dichtdoen
De eerste keren voelt het inbakeren van je baby misschien wat onwennig aan, alsof je hem berooft van zijn vrijheid. Het tegengestelde is echter waar. Het inbakeren zorgt bij je baby voor een gevoel van geborgenheid.

5. De buitenflappen van de inbakerdoek dichtmaken

Je baby ligt nu met zijn armen strak in de binnenste inbakerdoek. De buitenste doek zorgt voor extra stevigheid. Bij de buitenste doek kun je tevens de klittenband strips als indicatie aanhouden.
Voor de zekerheid kun je met je handen in de doek gaan en checken of de heupen van je baby goed vrij liggen. Dit is belangrijk voor een goede heupontwikkeling.
De buitenflappen van de inbakerdoek dichtmaken

6. Het dichtbinden van de inbakerdoek

Bind de doek dicht door de touwtjes aan de inbakerdoek dicht te binden. Is je baby nog heel klein, dan kun je eerst een stukje doek opvouwen om de doek te verkleinen. Let er wel altijd op dat je baby voldoende ruimte heeft om met gespreide beentjes te liggen.


Het dichtbinden van de inbakerdoek
Het kan zijn dat je kind eerst behoorlijk huilt. Het is belangrijk dan door te zetten. Vaak zie je de eerste drie dagen al verandering. Daarna volgt meestal een lastige dag waarop je kind weer terugvalt in zijn oude patroon. Na die dag gaat het meestal elke dag beter. Geef dus niet te snel op, maar probeer het in ieder geval een week.

7. Extra informatie

Pacco heeft verschillende inbakerdoeken voor verschillende leeftijden. Er is zelfs een inbakerdoek voor prematuur baby’s en een fairtrade doek van biologisch katoen. Ook zijn er doeken om het inbakeren af te bouwen.
Bij erg warm weer is het verstandig de temperatuur van je kind in de gaten te houden. Tot 37,5 graden is normaal. Is het warm en huilt je kind hevig, haal dan je kind even uit de inbakerdoek, bied het drinken aan en baken bij slaapsignalen je kind weer in. Bij koude, winterse dagen kun je je kind een extra laagje kleding aandoen of een dekentje over de inbakerdoek leggen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!