Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Hoe kun je leren schaken? Les 2 (deel 2).

Omschrijving

Wil je leren schaken? In deze serie worden de basistechnieken van het schaken met je doorgenomen. Zo leer jij in deze les meer over de pionnen, als vervolg op het aanvallen en het slaan zoals behandeld in het eerste deel van deze les. De handleiding onder de instructievideo neemt de uitleg en de stappen nog eens duidelijk met je door.
Zie de andere instructievideo's voor het vervolg op deze les en het leren van meer schaakregels.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Eerste zet

Pionnen mogen alleen rechtdoor, ze mogen niet terug. In de beginstelling staan acht pionnen op één rij. Bij de eerste zet heeft de pion de mogelijkheid om er twee te spelen (dus twee stappen te zetten). Een pion kan op die manier bij een eerste zet meer ruimte pakken.

2. Promoveren

Als een pion aan de overkant komt dan moet hij promoveren en worden ingewisseld voor een ander stuk. Dat mag geen Koning of Pion zijn. Je hebt dus de keuze uit een Paard, een Dame, een Toren of een Loper.

3. Slaan

Een bijzondere eigenschap van pionnen is, dat ze SCHUIN slaan. Ze lopen naar voren maar bij het 'slaan' bewegen ze zich diagonaal.
Bij de eerste zet kan de pion dus één stap naar voren zetten en vervolgens een ander schaakstuk schuin (naar voren) slaan.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies