Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Creatief ingepakte Hyacinten Bollen in een glazen vaas.

Omschrijving

Met bloeiende hyacint bloembollen kun je op verschillende manieren een leuke voorjaars bloemschikking maken. Zo kun je de hyacintenbollen creatief inpakken als een soort cadeautje en samen met wat blauwe druifjes een leuke bloemschikking maken in een glazen vaas. Hoe je zo'n kunstzinnig bloemstuk moet maken, leer je in de instructievideo. Onder de video staan de geschreven handleiding en het benodigdhedenlijstje vermeld. Met wat kleine aanpassingen kun je van deze creatie ook een bloemstukje voor Pasen maken. Net weer even anders.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • ronde glazen vaas, 25 cm doorsnee of meer
  • plaatmos
  • bloeiende hyacintenbollen, blauw en wit of kleur naar keuze
  • blauwe druifjes met bol
  • wat berkentakjes of andere twijgjes
  • lint, verschillende kleuren en materialen ( bijv. vilt, linnen, jute)
  • papier wikkeldraad, verschillende kleuren
  • krammen of kopspelden
  • schaar

1. Een basis van mos maken

Bedek de bodem van de vaas met een dikke laag mos. Bol het mos in het midden heel iets op en duw het aan de zijkanten van de vaas een beetje naar binnen.

2. De hyacinten uit het kweekbakje halen

Haal de hyacinten met een licht draaiende beweging voorzichtig uit de potgrond en verwijder het op de bollen achtergebleven zand. Verwijder ook een teveel aan worteltjes, om te voorkomen dat er straks bij het inpakken aan de onderkant van de bol een dikke bobbel ontstaat. Hierdoor zou de hyacint niet meer goed kunnen staan.
Als de bol al een beetje in bloei is, hebben hyacinten de potgrond niet meer nodig. Ze komen dan ook zonder grond gewoon volledig tot bloei.
Witte bloemen geuren vaak het sterkst.

3. De hyacinten bollen inpakken met lint

Neem een klosje lint en zet het begin van het lint met behulp van een kram of kopspeld vast aan de onderkant van de bloembol. Draai daarna het lint rustig kris kras om de hyacintenbol heen, tot deze helemaal is ingepakt. Knip het lint af en zet het uiteinde weer vast aan de onderkant van de bol met een kram of speld.

4. Extra accent aanbrengen

Draai nu, als extra accent, papier wikkeldraad over het lint om de bloembol heen, zodat het een soort van cadeautje wordt (zie video 2.07). Pak op dezelfde manier ook de overige hyacintenbollen in. Gebruik verschillende soorten en kleuren lint, met afwisselend wel of niet het wikkeldraad als extra accent. Zet daarna de ingepakte bollen, verdeeld over de vaas, in het mos.

5. De blauwe druifjes in de vaas zetten

Haal de blauwe druifjes uit het kweekbakje en verwijder het zand. Zet de blauwe druifjes daarna subtiel verdeeld tussen de hyacinten in het mos. Je kunt daarbij de vaas zo vol zetten als je zelf wilt. Hoe meer bloemen, hoe meer voorjaar.
In plaats van blauwe druifjes kun je ook witte druifjes nemen, krokussen of lage dwerg narcissen. Zo maak je jouw eigen variant op de bloemschikking.

6. De bloemschikking voltooien

Knoop als extra accent om de vaas een lint in een van de gebruikte kleuren en steek achter het lint als versiering een paar twijgjes berk of andere twijgjes. Leg tenslotte nog een paar van deze twijgjes in de vaas tussen de hyacinten en blauwe druifjes en klaar is je voorjaarsbloemstuk - dat niet alleen bijzonder oogt, maar ook heerlijk ruikt!
Wil je bloemschikken voor Pasen? Pak de hyacint bollen in met geel (paas)lint en gebruik wikkeldraad in een wat donkerder of lichtere kleur geel als vervanging van het lint. Vervang de blauwe druifjes door gele krokussen of lage gele narcissen en leg tussen de bloembollen wat paaseitjes of andere paasdecoratie. Knoop, om het paasstukje compleet te maken, om de vaas een mooi paaslint.
Een enkele ingepakte hyacint is trouwens ook leuk en origineel om cadeau te geven.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!