Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe doe je met skateboarden de 'ollie'?

Omschrijving

De basis van vrijwel alle skateboard tricks is de ollie. Via je benen en een slimme hefboom werking lanceer je jezelf en je skateboard omhoog. Hoe je dit precies doet, kun je aan de hand van deze instructievideo in drie makkelijke stappen leren. In de handleiding eronder kun je de uitleg en tips over deze truc, nog eens nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Het correct neerzetten van de voeten

Bij de ollie is het belangrijk goed je voeten op het board te zetten en te houden. Je voorste voet zet je ongeveer op 2/3 van je skateboard neer, iets lager dan je voorste truckschroefjes. Je achterste voet zet je met de bal van je voet op de 'tail', de achterkant van je skateboard.
Zorg dat je deze voetplaatsing snel kan aannemen tijdens het rijden.

2. Het indrukken van de 'tail' aka 'poppen'

Om het skateboard de lucht in te laten gaan moet je met je achterste voet kracht uitoefenen naar beneden. Je drukt met je achterste voet de tail in. Vervolgens voel jij je het board omhoog komen en spring je mee. Dit heet ook wel 'poppen', omdat je met je voet het board omhoog popt . Dit is de basis voor vrijwel alle hiernavolgende skateboard tricks.
Dit is nog geen 'ollie' maar wel een vereiste als basis voor een goede ollie. Dus probeer, voordat je de volgende stap zet, dit onder de knie te krijgen zodat je comfortabel rond kan rijden en kan poppen.

3. Het naar voren 'sliden' van je voet

Nadat je het board met je achterste voet hebt 'gepopt', schuif je een microseconde later je voorste voet langs je board om het skateboard naar boven te leiden en vervolgens horizontaal te stabiliseren. De wrijving tussen de griptape van het board, je schoenen en de opwaartse kracht van het poppen zorgen hiervoor. Je maakt een soort van schopbeweging.
Dit vereist enorm veel timing en deze stap is erg lastig om onder de knie te krijgen maar het is een van de belangrijkste tricks in skateboarden.
Als je eenmaal je eerste 'ollie' gedaan hebt, is het een verslavende trick en het is erg belangrijk om deze goed onder de knie te krijgen. Blijf daarom altijd je 'ollie' oefenen en bouw deze goed uit tot een volwaardige trick voordat je andere tricks wilt gaan leren.

4. Het landen van de ollie

Nadat je de lucht in gaat met zowel je skateboard als je lichaam is het net zo belangrijk om weer veilig te landen. Probeer tijdens het landen van een 'ollie' je schouders boven je skateboard te houden en bij de impact van de grond door je knieën te gaan om de schok van de landing op te vangen.
Als je eenmaal je eerste 'ollie' succesvol onder de knie hebt, blijf deze trick dan oefenen en ontwikkelen. Je kunt altijd hoger komen en/of sneller poppen. Het is een van de meest belangrijke tricks in skateboarden dus het van belang dat je de 'ollie' goed onder controle krijgt.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies