Vind je het lastig om bij de drogist condooms te kopen? Dan kun je ze ook bestellen via internet, bijvoorbeeld bij
AlleCondooms.nl of gewoon bij
Bol.com.
Check voor het gebruik altijd de houdbaarheidsdatum van het condoom.
1. Verpakking openen
Scheur de verpakking voorzichtig open en haal het condoom eruit. Pak het condoom bij het topje vast en let erop dat de condoomrand aan de buitenkant zit, anders rolt het condoom straks niet af.
Pas op met scherpe of gescheurde nagels, zo voorkom je dat het condoom kapot gaat. Zorg er daarnaast voor dat er geen contact is met penis, vagina of anus voordat de condoom om de penis zit.
2. Condoom afrollen
Pak het topje van het condoom (het reservoir) tussen duim en wijsvinger. Leg het condoom op het topje van de stijve penis. Houd het reservoir vast en rol met de andere hand het condoom zover mogelijk af over de stijve penis.
Wil je voorkomen dat het condoom scheurt tijdens het vrijen? Gebruik dan glijmiddel of kies voor condooms met glijmiddel.
Wordt jouw piemel slap wanneer je een condoom wilt omdoen? Meestal is dit van de spanning en wordt het daardoor teveel 'een ding'. Geen zorgen, je bent zeker niet de enige waarbij dit verschijnsel optreedt. Probeer te ontspannen en neem er rustig de tijd voor. Op internet vind je genoeg informatie en tips om je verder te helpen.
3. Terugtrekken
Trek de penis uit de vagina of anus voordat deze slap wordt. Let erop dat het condoom goed om de penis blijft zitten; houd deze zonodig vast.
4. Condoom verwijderen
Schuif het condoom voorzichtig van de penis af (let goed op dat het sperma er niet uit loopt) en leg een knoop erin. Zorg ervoor dat er geen sperma aan je handen komt. Controleer of het condoom niet kapot is gegaan. Gooi daarna het condoom in de vuilnisbak.
Merk je dat het condoom tijdens het vrijen stuk gegaan is? Laat dit altijd weten aan je partner.
Vrijen zonder condoom omdat jullie elkaar inmiddels al wat langer kennen of een relatie hebben? Daarmee zijn SOA's niet ineens verdwenen. Iedere keer dat je seks hebt, bestaat er weer een nieuwe kans op besmetting. Doe dus altijd een SOA-test voordat je de condooms op het nachtkastje laat liggen. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts of bijvoorbeeld bij een SOA polikliniek van de GGD.
Voor seksueel gerelateerde problemen kun je altijd contact opnemen met een deskundige, zoals een seksuoloog. Schamen is nergens voor nodig; iedereen heeft seks en genoeg personen daaraan gerelateerde problemen.