Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Hoe kun je piano of keyboard leren spelen? Pianoles voor beginners.

Omschrijving

Deze video laat je kennis maken met gratis pianoles stap voor stap online voor beginners. Voor de cursus heb je geen voorkennis nodig en de lessen zijn ook geschikt voor keyboard en zelfs orgel. Bekijk de eerste les en wie weet, misschien wordt dit je nieuwe hobby.

Bron: www.pianolesonline.com

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • piano, keyboard of orgel
  • doorzettingsvermogen

1. De eerste kennismaking met de piano

Een piano heeft standaard 88 toetsen waarvan een deel zwart en en een deel wit. Er zijn blokjes van afwisselend 2 en 3 zwarte toetsen, zich herhalend over de hele piano. Tussen deze zwarte blokjes liggen blokjes van afwisselend 3 en 4 witte toetsen. Een piano speel je met 2 handen, de rechterhelft met je rechterhand, de linkerhelft met je linkerhand.
Het maakt niet uit of je op een piano of keyboard speelt want de indeling van toetsen, accoorden en toonladders is gelijk. Je kunt zelfs op een orgel deze lessen volgen.

2. De lichaamshouding achter de piano en de positie van de handen

Een goede houding achter de piano is erg belangrijk evenals een goede positie van je handen. Als je je handen goed hebt gebold, kun je de toetsen aanslaan zonder dat je je hele hand hoeft te bewegen
Bekijk de afbeeldingen op de website voor een goede lichaamshouding achter de piano en een juiste positie van de handen.

3. De namen van de witte toetsen

De namen van de witte toetsen zijn gebaseerd op de eerste 7 letters van het alfabet., a t/m g, maar je gebruikt de toetsen in een andere volgorde. Op de piano begint de telling met een c.

4. Hoe vind je de centrale c

De centrale c is de middelste noot c op de piano. Om een noot c te vinden leg je je midddel- en wijsvinger op een willekeurig blokje van 2 zwarte toetsen. Laat je middelvinger er aan de linkerkant van de toets afglijden en je belandt op een witte toets c. Als je dit doet op de middelste toetsen dan beland je op de centrale c. Vanaf hier begint de telling van de noten. Rechts van de centrale c speel je over het algemeen met je rechterhand en links ervan met je linkerhand.
Het midden van de piano is niet het exacte meetkundig midden van de piano, maar de centrale c.

5. De octaven

Een octaaf bestaat uit 8 witte toetsen en is de basis voor het leren van toonladders. Een toonladder loopt van een bepaalde noot naar diezelfde noot hoger of lager op de piano en herhaalt zichzelf iedere octaaf. Toonladders en accoorden zijn de basis die je goed moet beheersen om later op gehoor piano te kunnen spelen en te kunnen improviseren.

6. Het tellen

Bepaal de ligging van de centrale c op je piano of keyboard. Vanaf hier ga je tellen in de volgorde c, d, e, f, g, a, b en weer een c, nu een octaaf hoger. Je kunt die telling naar omhoog doen, maar ook naar beneden. Je begint dan op de c, b, a, g, f, e, d en weer op een c, maar nu een octaaf lager.
Voor het oefenen staat er een schema op de website dat je kunt uitprinten. Het oefenen is belangrijk omdat als er in de vervolglessen gesproken wordt over een c accoord je moet weten waar de c ligt.

7. De toonladder c leren spelen

Leg je duim op de centrale c en je kunt nu de eerste 5 noten aanslaan van de c-toonladder, namelijk c, d, e, f, en g. Blijven over de noten a, b en c. Om de volledige toonladder te kunnen spelen moeten we dus onze hand verplaatsen. Dit doen we via het zo genaamde 'overstapje'. Leg je duim op de centrale c, je wijsvinger op de d, je middelvinger op de e, en ga nu met je duim onder je middelvinger door de naar de f, sla met je wijsvinger vervolgens de g aan, met je middelvinger de a, met je ringvinger de b, en met je pink tenslotte de c.
Door het oefenen ontwikkel je de snelheid in je vingers.

8. De toonladder c terug spelen

We beginnen met de pink op de c, de ringvinger op de b, de middelvinger op de a, de wijsvinger op de g, de duim op de f en dan met de middelvinger over de wijsvinger en duim heen de e, met de wijsvinger de d en met de duim weer terug op de centrale c.
Bestudeer de video en de afbeeldingen op de website goed.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!