Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 298 instructies gemaakt

Recept: hoe kun je zelf crème brûlée maken als dessert?

Recept: hoe kun je zelf crème brûlée maken als dessert?
Omschrijving

Een zelfgemaakte creme brulee is een lekker toetje als afsluiting van een feestelijke maaltijd. Het recept bestaat voornamelijk uit eieren, suiker en room en is niet erg moeilijk om te maken. Dit nagerecht is heerlijk om te bereiden bij een verjaardagsetentje of bijvoorbeeld als kerst dessert. In deze instructie wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je het toetje kunt maken en welke ingrediënten je ervoor nodig hebt.

Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 4 personen:
  • 1/2 vanillestokje
  • 1 dl volle melk
  • 3,5 dl room
  • 5 eierdooiers
  • 4 eetlepels rietsuiker
  • 4 ovenvaste (dessert)schaaltjes
  • plasticfolie
  • 4 eetlepels geklaarde boter
  • 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • zeef
  • eventueel een karamelbrander

1. De vanilleroom maken

Snijd het vanillestokje open en haal het merg eruit. Breng de room met de melk en het merg tegen de kook aan.

2. De eierdooiers kloppen

Scheid de dooiers van het wit en klop de eierdooiers met de rietsuiker tot een dikke massa.

3. De crème maken

Giet de warme vanilleroom op de eierdooiers met suiker. Roer het mengsel goed om en giet het daarna door een zeef. Schep het schuim en de belletjes van het mengsel af en schep de crème in ovenvaste schaaltjes.

4. De crème laten stollen

Zet de schaaltjes in een voorverwarmde oven en laat de crème op 160 graden gedurende 30 minuten stollen en iets bruin worden.

5. De crème in de koelkast zetten

Laat de gestolde crème wat afkoelen. Dek daarna de schaaltjes af met huishoudfolie en zet ze minimaal 4 uur in de koelkast.

6. De crème insmeren en bestrooien

Haal de schaaltjes uit de koelkast en verwijder het folie. Smelt wat boter en smeer het oppervlakte van de crème in met een eetlepel geklaarde boter. Zeef daarna boven ieder schaaltje een eetlepel lichtbruine basterdsuiker.

Pas op dat er geen gecondenseerd ijswater op de pudding komt. Verwijder de folie dus voorzichtig.

7. De suikerlaag karameliseren

Karameliseer met een brander de suikerlaag totdat deze donkerbruin is. En klaar is je creme brulee dessert! Geniet ervan.

Als je geen brander hebt, zet dan de schaaltjes kort onder de grill.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!