Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 280 instructies gemaakt

Ei splitsen: eierdooier en eiwit scheiden.

Omschrijving

Hoe je de eierdooier en het eiwit kunt scheiden, leer je in deze instructievideo. In sommige recepten is het belangrijk dat je de dooier (het eigeel) en het eiwit apart van elkaar verwerkt. Het scheiden van eieren luistert daarom nauw, zodat er niet per ongeluk wat eigeel achterblijft in het eiwit. Met deze instructie lukt het je vast om het splitsen van een ei netjes te laten verlopen. Veel bakplezier!

Handleiding
Benodigdheden
  • Drie schaaltjes of kommetjes (waarvan twee kleine en één middelgrote)
  • Citroen(sap) of natuurazijn (voor het ontvetten van de schaaltjes)
  • Eieren
  • Keukenpapier

1. Schaaltjes ontvetten

Doe wat citroensap of azijn op een keukenpapiertje. Ontvet hiermee de schaaltjes.

2. Ei open tikken

Tik met het ei op de rand van een schaaltje, zodat er een inkeping in het ei ontstaat. Houd het ei goed boven het schaaltje. Breek het ei vervolgens vanaf de bovenkant open.

3. Ei splitsen

Giet de eierdooier (eigeel) over van de ene eierschaal in de andere, totdat het eiwit helemaal uit het ei is gevloeid.

Ei splitsen

Je kunt de eierdooier ook in je hand gieten, om de eierdooier en het eiwit te splitsen. Het eiwit laat je dan door je vingers in het schaaltje sijpelen.

4. Eiwit overgieten

Doe de eierdooier in een apart schaaltje. Giet het eiwit over in het middelgrote schaaltje en gebruik het kleinere schaaltje opnieuw om de overige eiwitten in te scheiden als je nog meer eieren wilt splitsen.

Eiwit overgieten
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies