Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 78 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf gevulde speculaas maken met echte amandelspijs?

Omschrijving

Speculaas gevuld met echte, zelfgemaakte spijs van amandelen is een traditionele Sinterklaas lekkernij. Het recept voor deze traktatie wordt in deze instructievideo prijsgegeven. Karin zal je laten zien hoe je de gevulde speculaas zelf kunt maken zodat je tijdens sinterklaasavond kunt genieten van dit snoepgoed!

Handleiding
Benodigdheden
  • 150 g amandelen
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 citroen
  • 2 kleine eitjes
  • 2 eetlepels koud water
  • 250 g bloem
  • zout
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 125 g lichtbruine basterdsuiker
  • 175 g boter
  • 1 eetlepel speculaaskruiden

1. De spijs maken

Maal in een keukenmachine de amandelen fijn. Doe er de suiker bij en de rasp van 1 citroen. Breek de eitjes, klop ze los en doe 2/3 van het ei bij het amandelmengsel. Voeg 2 eetlepels koud water toe en mix alles tot een smeuïge massa.

Als het niet smeuïg genoeg is, kun je er nog wat water bij doen.

Rasp alleen het geel van de citroen, want het wit daaronder is bitter!

2. Het deeg maken

Zeef de bloem met een beetje zout en 3 theelepels bakpoeder in een kom. Doe er de basterdsuiker bij, de in blokjes gesneden boter en 1 eetlepel speculaaskruiden. Mix alles tot een geklonterd deeg. Kneed met je handen van het deeg 2 ballen van gelijke grootte en rol de deegballen uit op bakpapier tot 2 plakken deeg van 1/2 tot 3/4 cm dik.

Bestrooi de deegroller met een beetje bloem, zodat het deeg niet aan de roller blijft plakken.

3. De vorm uitsnijden en de speculaas bakken

Je kunt nu uit het deeg iedere gewenste vorm snijden, zoals bijvoorbeeld een vierkantje of een hartje. Leg één vorm met het bakpapier op de bakplaat en verdeel het spijs erover.Laat aan de randen 1 cm vrij. Leg de tweede vorm bovenop de eerste en druk de randen goed dicht. Smeer het deeg in met het restje ei en bak de speculaas in een voorverwarmde oven op 175 graden in 30 minuten mooi goudbruin.
Laat de speculaas op een taartrooster afkoelen.

Is de ene vorm iets groter dan de andere, leg dan de kleinste onderop.

Je kunt de speculaas eventueel garneren met wat losse amandelen die je bovenop het deeg drukt.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!