Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 63 instructies gemaakt

Hoe kun je een gerecht roerbakken of wokken? (recept)

Omschrijving

Wokken is een manier om snel, gemakkelijk en met weinig vet te koken. In deze instructievideo wordt uitleg gegeven de techniek van het roerbakken oftewel wokken van een gerecht. In de handleiding hieronder kun je het recept, de ingrediënten hiervoor en de benodigdheden teruglezen.

Handleiding
Benodigdheden
  • Wokpan
  • Roerbak vlees- of vis (bv garnalen of kip)
  • Roerbakgroenten (bv ui, knoflook, paprika, prei, sugar snaps)
  • Smaakmaker (bv sojasaus, limoen, woksaus)

1. Voorbereiding

Bij wokken kan je het beste vantevoren alle ingrediënten (gesneden en al) klaarzetten. Tussendoor is daar geen tijd voor!

2. Goed heet

Plaats de wok op een grote pit of op een wokbrander en laat de pan goed heet worden. Een hoge temperatuur is bij roerbakken erg belangrijk: anders gaat het gerecht eerder koken dan bakken.

3. Volgorde

Doe wokolie in de pan en voeg als eerste de ingrediënt toe dat het langste nodig heeft om gaar te worden. Bijvoorbeeld knoflook en ui. Voeg vervolgens de ingrediënten op volgorde van kooktijd toe. Wok eerst kip, garnalen of vlees gaar en voeg dan pas de resterende ingrediënten toe. De meeste groenten kun je het beste kort roerbakken.

Gebruik bij het wokken/roerbakken liever geen olijfolie, die verbrandt op hoge temperaturen. Gebruik liever wokolie of zonnebloemolie.

4. Wanneer klaar?

Bij de meeste wokgerechten is het het lekkerst wanneer de groenten beetgaar zijn. Vervolgens kan je het gerecht op smaak brengen met bijvoorbeeld sojasaus, limoen of een woksaus.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!