Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Allerhande

Allerhande
Heeft 63 instructies gemaakt

Hoe kun je ambachtelijke chocolade pepernoten maken?

Omschrijving

Geen Sinterklaas zonder pepernoten en kruidnoten! Deze lekkernijen zijn een ware traktatie. Wil je zelf pepernoten bakken? In deze tutorial laten wij zien hoe je zelf chocolade pepernoten of chocolade truffel pepernoten kan maken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de kruid noten zonder chocolade te bereiden. Bekijk snel onze instructievideo voor de bereidingswijze, het recept en de ingrediënten.

Handleiding
Benodigdheden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 200 gram keukenstroop
  • 150 gram pure chocolade met een cacaopercentage van 72%
  • 100 gram koude (room)boter
  • 2 theelepels kardemom
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • Mespunt zout

1. Zeef de ingrediënten

Zeef de meel, kardemom, gember, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en zout boven een kom.

Heb je deze kruiden niet in huis? Je kan deze kruiden ook vervangen door acht theelepels speculaaskruiden. Speculaaskruiden hebben nagenoeg dezelfde samenstelling.

2. Stroop toevoegen

Voeg de keukenstroop toe en boter toe en kneed tot een samenhangend deeg.

Zet de kom op een weegschaal en druk op 'tara'. De weegschaal springt nu op nul. Op deze manier is het eenvoudig om de stroop af te wegen.

3. Kneden

Vorm een bal van het deeg en zet deze afgedekt in de koelkast. Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten.

4. Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 170 graden.

5. Bakplaat bekleden

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

6. Pepernoten rollen

Verdeel het deeg in vier gelijke stukken en maak hier vier slierten van 1 cm dik van. Snijd de slierten in stukjes van 1 cm en rol de stukjes tot een balletje. Leg de balletjes op de bakplaat.

Leg de balletjes zo'n 1,5 cm uit elkaar op de bakplaat. Tijdens het bakken zetten de balletjes iets uit. Je wilt uiteindelijk losse pepernoten en geen ‘grote koek’.

7. Pepernoten bakken

Bak de pepernoten 12 minuten in de oven.

8. Chocolade toevoegen

Haal de pepernoten uit de oven en laat ze op de bakplaat helemaal afkoelen.

De pepernoten zijn nu klaar. Heb je honger en kan je de pepernoten niet weerstaan? Je kan er nu voor kiezen om ze (allemaal) op te eten. Kan je de verleiding nog even weerstaan? Hieronder leggen wij uit hoe je van deze pepernoten chocolade pepernoten kan maken.

9. Au bain marie

Zet, ter voorbereiding van het smelten van de chocolade, een pan op het fornuis en doe hierin een laagje water. Breng het water aan de kook. Zet op deze pan een vuurvaste kom. Zorg ervoor dat de kom en het water elkaar niet raken.

De kom en het water mogen elkaar absoluut niet raken. Gebeurt dit wel dan verbrandt de chocolade en is deze niet meer bruikbaar. In dat geval dien je opnieuw te beginnen met het smelten van de chocolade.

10. Chocolade smelten

Breek of hak 150 gram pure chocolade (met een cacaopercentage van minimaal 72%) in stukjes. Doe de stukken chocolade in de vuurvaste kom. Laat de chocolade al roerend smelten.

Geen zin om chocolade te hakken of breken? In o.a. kookwinkels, sommige XL supermarkten en groothandels zijn chocoladedruppels te koop. Deze druppels zijn direct klaar voor gebruik en hoeven niet in kleinere stukjes verdeeld te worden.

11. Pepernoot dopen

Leg een pepernoot op een vork en doop deze in de gesmolten chocolade. Leg de chocolade pepernoot vervolgens op een stuk (keuken)papier en laat deze afkoelen. Eet smakelijk!

De pepernoten zijn na het uitharden van de chocolade dof. Dit kan je verdoezelen door er wat cacaopoeder overheen te strooien. In de winkel worden deze ook wel onder de noemer 'chocolade truffel pepernoot' verkocht.

In een luchtdichte trommel zijn de pepernoten een paar dagen houdbaar.

Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!